citeşti...
→ SOUTH KOREA DEX

Casele Tradiţionale Coreene

Se spune că dacă te uiţi la acoperişul unei case şi ţi se pare că îţi zâmbeşte, atunci sigur este vorba de o casă coreeană.  Cum noi avem Cimitirul Vesel de la Săpânţa de ce nu ar avea şi coreenii Casele Vesele din Ţara Dimineţilor Liniştite?  Hanokul priveşte zâmbitor la tine şi parcă te invită să intri. Nu te aşteaptă cu foarte multe surprize şi nici prea multe nu poate să-ţi ofere. Nu este obişnuit cu luxul, dar vei primi din belşug confort, relaxare şi intimitate. Este o casă simplă, dar podele ei sunt calde, masa încărcată de bunătăţi culinare specifice şi compania este una selectă. Lumina difuză care trece prin hârtia care acoperă uşile face ca totul să pară de poveste. Imaginaţi-vă un apus sau răsărit de soare într-o astfel de casă. Închideţi ochii şi spuneţi-mi ce simţiţi…

Casele coreene tradiţionale poartă numele de hanok şi sunt caracterizate de simplitate şi funcţionalitate. Spaţiul de care dispun coreenii este destul de limitat datorită reliefului predominant muntos şi de aceea s-au obişnuit să îl folosească cu înţelepciune. Într-o astfel de casă nu o să găseşti prea mult mobilier, ci doar un dulap pentru haine şi mobilă care poate fi uşor mutată dintr-un loc în altul pentru a face mai mult spaţiu. Traiul într-o casă coreeană tradiţională presupune să-ţi petreci timpul mai degrabă pe podea, decât pe scaune sau întins în pat.  Statul pe podea nu este deloc incomod deoarece ai la dispoziţie o pernă, iar iarna vei simţi căldură sub picioare datorită unui sistem unic de încălzire de sub podea, numit ondol.  Acest sistem de încălzire a fost folosit (prima dată în nord, unde, bineînţeles, era mai frig) de către coreeni încă din Antichitate,  chiar înainte ca cele Trei Regate să ia fiinţă. Sistemul este atât de eficient, încât este utilizat şi în ziua de azi.

Cum funcţionează sistemul de încălzire Ondol

Căldura venea din sobele de la bucătărie unde se gătea. Fumul şi aburul din sobă erau direcţionate printr-un sistem de canale care se aflau sub podea. În nord, podeaua era construită din piatră pentru a menţine căldura mai mult timp. In sudul peninsulei, podeaua era făcută din lemn pentru a permite, în acelaşi timp, şi o mai bună circulaţie a aerului pe timpul verii. Un sistem ingenios cu ajutorul căruia se putea păstra casa răcoroasă este daecheong, un coridor cu podea de lemn care nu permitea razelor de soare să intre în casă.

În mare parte, casele tradiţionale coreene erau construite din lemn şi argilă, fără a se folosi cuie. Bârnele erau unite între ele cu ajutorul unor piroane de lemn. Nobilii şi clasele superioare aveau case cu acoperişul din ţiglă (giwa). Aceste case erau spaţioase şi alcătuite din mai multe corpuri: an-chae, clădirea principală unde locuiau mama şi copiii, sarang-chae, unde locuia şi îşi primea oaspeţii capul familiei şi haengrang-chae unde locuiau servitorii. În curtea acestor case era contruit un mic templu închinat strămoşilor familiei respective. Uneori, în faţa casei se afla şi un mic iaz în care pluteau flori de lotus.

Hanok utilizat de poporul de rând

Casele oamenilor de rând erau mult mai sărăcăcioase, construite din pământ galben care se găsea pe terenurile cultivabile. Acest lut regla umezeala şi temperatura din casă: când era prea multă umezeală, pereţii o absorbeau şi când aerul era foarte uscat, pereţii eliminau umezeala. Aceste case aveau doar o cameră şi bucătăria aşezate în formă dreptunghiulară. Condiţionate de spaţiul restrâns, familiile trăiau laolaltă, lucru care a făcut mai uşoară trasmiterea obiceiurilor şi tradiţiilor de la o generaţie la alta. Acoperişul era construit din paie de orez, şindrilă (ţiglă din lemn) şi stuf. Uşile casei, care ţineau loc şi de ferestre, erau construite din lemn şi acoperite cu hârtie impermeabilă numită Hanji. Hârtia opreşte o parte din lumină să intre în casă şi astfel se creează o atmosferă calmă şi intimă.

 Cheoma este vârful curbat al acoperişului caselor hanok, fiind ajustabil pentru a cotrola lumina soarelui.

Forma caselor variază de la nord la sud, acestea fiind contruite în funcţie de condiţiile climatice din zona respectivă. De exemplu, în sud, casele aveau forma literei L petru a permite vântului să aerisească casa pe timpul verii. În schimb, în nord, casele aveau forma literei U sau erau pătrate pentru a fi păzite de vânt. În zonele de coastă, cum ar fi insula Jeju, unde vântul este foarte puternic, oamenii au construit ziduri înalte care înconjurau casa pentru a rezista vântului. Casele erau construite în jurul curţii interioare, curtea fiind locul de intâlnire al membrilor familiei. Hanok-urile erau contruite în armonie cu natura şi doar din materiale reciclabile, care nu afectau mediul înconjurător. Foarte important era locul în care urma să fie contruită casa şi poziţionarea acesteia. Poziţionarea ideală pentru o contrucţie era cu faţa orientată către sud, având o zonă muntoasă în spate şi un râu în faţă. Capitala ţării a fost mutată la Seul, în 1394, tocmai din aceste motive. Obiceiul, care se mai păstrează şi azi, era să dormi pe o saltea, aşezată direct pe podea, pe o pernă tare, menită să-ţi sunţină ceafa şi nu să te afunzi în ea. La masă se stătea direct pe podea pe nişte pernuţe moi. Hanok-ul a rămas relativ neschimbat încă de pe timpul celor Trei Regate (57 î.Hr.-668 d.Hr.) şi până la finalul domeniei dinastiei Joseon (1398-1910).

Casă tradiţională românească din jud. Alba

  Având în vedere că şi în România se construiau case din pământ amestecat cu paie (chirpici) şi aveau acoperişul din paie sau stuf, putem spune ca avem ceva în comun cu arhitectura coreeană. Casele tradiţionale româneşti erau construite, în mare, din lemn (mai ales în zona de nord a ţării, unde casele erau construite în totalitate din lemn), cărămizi (lut mestecat cu nisip şi ars în foc), dar şi exclusiv din chirpici. Acoperişul era contruit din paie, stuf, dar şi din şindrilă, ţiglă şi lemn acoperit cu tablă (placă metalică folosită la învelişul caselor).

Bordei

Cea mai veche locuinţă permanentă din România este bordeiul, o casă semiîngropată în pământ. Pentru că sub adâncimea de îngheţ (1m), temperatura pământului are constrant 8-12 grade,  locuitorii bordeielor aveau cald în mod natural iarna (pe acelaşi principiu şi răcoare vara). Aceste case denotă ingeniozitatea şi puterea de adaptare a românilor, la fel cum coreenii au adaptat ondolul la nevoile lor.  Casele tradiţionale româneşti prezintă un element arhitectural unic în lume: prispa. Interiorul caselor nu este complet izolat de exterior ci prezintă o deschidere prin intermediul prispei.

Prispa unei case tradiţionale din Maramureş

Trecerea de la interior la exterior nu se face brusc, ci treptat. În construcţia caselor de lemn nu se foloseau cuie ci piroane de lemn pentru a îmbina grinzile. Acoperişul este înalt şi abrupt pentru a nu staţiona apa şi zăpada pe el. Spre deosebire de coreeni, care redirecţionau căldura sub podea, românii foloseau soba pentru a face cald în casă, dar şi pentru a găti. De cele mai multe ori camera de dormit era şi bucătărie. În mod tradiţional, pereţii camerelor ţărăneşti sunt ornamentaţi cu ştergare şi diverse vase din ceramică, pictură pe lemn şi pe sticlă, piese de port, obiecte de uz casnic, ferestrele sunt acoperite cu perdele, patul este înalt pentru ca locuitorii casei să se bucure mai mult timp de aerul cald, masă cu scaune, lăzi de zestre etc. Înălţimea redusă a camerelor şi tavanele cu grinzi aparente creează un ambient plăcut, intimitate, cât şi căldura spaţiului interior.

Atât arhitectura coreeană cât şi cea românească sunt caracterizate de simplitate, funcţionalitate, intimitate şi creează un spaţiu confortabil şi plăcut în care să locuieşti. Casele tradiţionale atât din România cât şi din Coreea sunt reprezentate la muzee precum Muzelul Satului, Muzeul Ţăranului Român din România; Namsangol Hanok din Seul şi Jeonju Hanok din provincia Jeolla de Nord.

  Interiorul unei case tradiţionale coreene şi al unei case ţărăneşti din Maramureş-Găsiţi asemănările???… sau mai                                                                                  degrabă diferenţele dintre cele două stiluri şi culturi.

Anunțuri

Despre KimSuroLover

Iubesc Coreea şi tot ce ţine de cultura acestei ţări. Când citesc, urmăresc vreun film despre această minunată ţară sau ascult frumoasa muzică kpop şi tradiţională, mă simt pe altă lume. Vreau să vă ofer şi vouă experienţe din această lume, vreau să trăim împreună bucuria şi emoţiile care ne leagă atunci când intrăm în legătură cu frumoasa lume din Ţara Dimineţilor Liniştite. Sper că nu am exagerat cu sentimentalisme, exprim doar ce simt eu şi sunt încântată să împărtăşesc cu voi aceste sentimente. Mulţumesc.

Discuție

17 gânduri despre &8222;Casele Tradiţionale Coreene&8221;

 1. Multumim mult pentru aceste informatii!!! Foarte bun articolul asta! Bravo!

  Scris de Lex0andra | 2011/09/14, 2:30 PM
 2. Articolul este foarte informativ ,dar pe mine m-a dus cu gandul la serialul „Personal taste” la casa unde sunt filmate majoritatea scenelor , cat de frumoasa putea fi constructia aceea , un loc inconjurat de natura ,din natura ,iar camerele parca sunt construite pentru a induce sentimente de calm si relaxare … imi venea sa ma duc acolo si sa ma arunc pe podea(nu prea placut imi imaginez:))) ) si sa ma rostogolesc ca o pisica :))) )

  Scris de Angela Costina | 2011/09/14, 4:35 PM
  • Ha ha ha…That”s nice! Vin şi eu să ne rostigolim împreună :D. Sper ca toţi iubitorii culturii coreene să aibă ocazia de a vizita o casă tradiţională coreeană. Eventual să locuieşti cateva zile intr-una. Chiar, e cineva pe aici care a fost în Coreea şi care vrea să ne împărtăşească din experienţa lui/ei? De casele noastre tradiţionale ce ziceţi? Nu am mai fost demult pe la Muzeul Satului, dar ultima dată mi s-au părut cam neîngrijite casele (de la muzeu).

   Scris de KimSuroLover | 2011/09/14, 4:52 PM
 3. Cat imi place ca ne-ai oferit atat informatii despre casele traditionale coreene, cat si despre ale noastra. Niciodata nu m-am gandit sa fac o comparatie intre ele asa cum ai facut tu. Apropo, poti sa faci un articol si despre cum se construiesc? Pentru ca eu am vazut la televizor cum se construiesc cele japoneze (nu pe pamant, exista un stalp principal care sustine mai toata constructia, nu se folosesc cuie etc.), si as vrea sa stiu acelasi lucru si despre cele coreene 🙂

  Scris de Alexandra (@Alecsush) | 2011/09/14, 5:17 PM
  • Alexandra, mă pui la grea încercare :D. Mă fac croitoreasă şi inginer în acelaşi timp :)). Nu promit că o să scriu ceva de genul pentru că nu ştiu ce info pot găsi. O să fac o încercare şi vedem ce iese.
   La mai multe idei bune!

   Scris de KimSuroLover | 2011/09/14, 7:52 PM
   • Sorry Sorry *doing SuJu dance*!! >v< I love you!! Nu e intentia mea sa te "chinui", dar sunt in mare cautare de lucruri despre cultura coreeana. Articolele in romana sunt mai usor de inteles, si mai interesante, dupa cum se vede. Cine ar face o astfel de comparatie in engleza?? Umm no one, but you ^^

    Scris de Alexandra (@Alecsush) | 2011/09/14, 8:03 PM
 4. Suuuper fain articolul.Ma bucur pentru tine ca ai mute idi!! Abia astept urmatorul post si da buna idea @Alecsush !!!! Go on with your post they`r amaizing!!!! >:D< :* ❤

  Scris de Beky | 2011/09/14, 6:57 PM
 5. Acest articol este foarte complex si este o sursa de informatie utila,casele coreene sunt intradevar mununate si probabil confortabile,mi-as dori nespus sa pot sta si eu in una pentru ca ar fii cu adevarat o experienta minunata si unica.
  Intr-e casele din Korea si cele din Romania nu este o diferenta foarte mare in ceea ce priveste aspectul exterior,dar interiorul este foarte diferit.Interiorul caselor coreene este foarte confortabil si simplu iti da senzatia de prospetime pe cand interiorul caselor romanesti este destul de incomod pentru ca camerele sunt extrem de incarcate cu mobila si cu carpete incat ai impresia ca camera este foarte mica si iti lipseste spatiul.
  Eu personal as prefera o casa coreeana decat o casa din Romania.

  Scris de Andreea Ianos | 2011/09/14, 7:31 PM
  • Ai dreptate Andreea! Eu am în casă o mobilă masivă care ocupă majoritatea spaţiului. Şi ce mă enervează când trebuie să fac curaţenie. Trebuie mutat foarte mult mobilier, şters praf după diverse chestii unde nu ajung :)). Deştepţi coreenii, fac repede curat.

   Scris de KimSuroLover | 2011/09/14, 7:57 PM
 6. Cand privesc spre acest tip de constructie parca si inima mea zambeste..nu stiu pare atat de unic,arhitectura hanok-ului este foarte interesanta si bine definita , pune in evidenta stilul coreenilorI…iar interiorul este simplu dar in acelasi timp si calduros .Mi-ar placea sa traiesc intr-o asemenea casa!:)

  Scris de Lee Hana | 2011/09/14, 10:08 PM
 7. Wow ! nu inteleg de ce lume vrea neaparat o casa gigantica cu o gramada de etaje .. eu sincer prefer sa locuiesc intr-o casa traditionala ca aceestea (mai ales ca este in corea ^.^LoVe ThAt PlAcE <3).

  Scris de Sawsan Al Maoula | 2011/09/15, 11:37 PM
 8. „Acoperisul imi zambeste” <- Asta suna ca o replica dintr-un horror. :))
  Dar lasand gluma la o parte, si mie mi se par casele coreene niste constructii foarte interesante, ingenioase chiar. Au ceva aparte si pur si simplu te duc intr-o stare de liniste atunci cand le vezi, te aflii in aproprierea lor sau intrii intr-una. Eu din pacate n-am avut inca norocul sa vad una in realitate, dar sunt convins ca prima data cand o sa am de-a face cu o casa traditionala in Coreea o sa am parte de o experienta unica. :3
  Cat despre diferente intre cele doua stiluri, cred ca o diferenta izbitoare o reprezinta decoratiunile de interior; coreenii se rezuma la o simplitate specifica, care inseamna in acelasi timp frumusete, arta, iar romanii impodobeau casele ca pe sorcove, multicolor si cat mai plin, ceea ce face, desigur, parte din farmecul culturii noastre, dar sincer, aici prefer sa nu fiu patriot si sa spun ca prefer simplitatea coreeana cand vine vorba de locuinte traditionale

  Scris de Tedi Bercu | 2011/09/16, 12:23 AM
  • Hahaha! Tedi, era o metafora pentru acoperisul acela curbat, care seamana cu un zambet, nu? (Vezi poza din acest articol :P). Niciodata nu mi-ar fi trecut prin cap ca ar putea fi ceva horror legat de aceste case. Ar fi interesant sa vad un film de groaza, ceva de genu Hanokul Groazei sau Înţepenit pe sub podeaua Ondol =)). Poti sa-mi recomanzi un film coreean horror?

   Scris de KimSuroLover | 2011/09/16, 12:15 PM
 9. Diferenta intre casele traditionale Coreene si casele traditionale Romanesti este enorma :)) Sunt att de cute ^_____^

  Scris de 예소야 Roxana | 2012/01/03, 11:15 PM
 10. Imi plac foarte mult casele coreene,doarece sunt simple si au o constructie unica .Casele romanesti sunt prea mult impodobite,iar frumusetea lor se pierd in grameziile care nu isi iau locul .

  Scris de Hyu Hhyu | 2012/06/30, 4:31 PM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: