PARCURI NAȚIONALE – JIRISAN

Desemnat ca PRIMUL PARC NAȚIONAL în 1967, JIRISAN are in total 471.758㎢, ceea ce îl face cel mai mare parc național muntos din Coreea. Numele Jirisan înseamnă „muntele oamenilor ciudați și înțelepți”. Poate și din cauza numelui, mulți călugări au căutat adevarul și s-au devotat Jirisanului, adapostind 7 Temple Buddhiste importante. Încă din vremurile vechi, împreună cu Geumgangsan și Hallasan, Jirisan a fost cunoscut ca fiind unul din cei 3 munți legendari ai Coreei.

Legenda Imugi (Anaconda) din Valea Baemsagol

La intrarea în Valea Baemsagol, acum 1300 de ani era Templul Songnimsa ce practica un ritual anual de sărbatoarea Chilwolbaekjung (noaptea cu lună plină din luna iulie după calendarul lunar) când alegeau cel mai pios calugar și se rugau ca acesta să treacă în lumea de dincolo în paradis, ca zeitate. Într-un an, călugărul Seosandaesa care la vremea aceea avea cel mai mare grad, vizitând templul, a auzit despre acest ritual. Impresia lui a fost că în spatele acestui ritual se ascundea de fapt un secret. Seosandaesa i-a permis călugărului ales în acel an să se roage purtând o robă de mătase îmbibată cu otravă și a legat-o cu o ață de mătase până la Terasa Sinseodae apoi s-a ascuns în spatele unei stânci să se uite. Pe la 1 noaptea, un imugi (un șarpe anaconda căruia îi părea rău că nu s-a transformat în dragon) s-a strecurat prin valea de sub Terasă către apă. Imugi l-a mușcat pe călugărul care se ruga și a dispărut cu el în apă. Devreme dimineața, Seosandaesa împreună cu sătenii s-a dus la Terasă și l-a găsit pe imugi mort pentru că nu reușise să-l înghită cu totul pe călugăr. Astfel, a aflat secretul Templului Songnimsa care sacrifica un călugăr în fiecare an. De atunci, valea a fost numită Baemsaol, care înseamnă valea unde un imugi, care a eșuat să se transforme în dragon, a murit.Satul de la intrarea Văii Baemsagol a fost numit Banseon („pe jumătate zeitate”) în memoria călugărului mort pentru că a fost sacrificat fără să devină zeitate.

Jirisan este cel mai iubit munte al Coreei. În fiecare an, mai mult de 280.000 de vizitatori îi calcă potecile, indiferent de anotimp. Pentru a proteja mediul înconjurător, autoritățile pun accentul pe Eco-Turism.

Reclame

11 gânduri despre „PARCURI NAȚIONALE – JIRISAN

Adăugă-le pe ale tale

  1. Parcul national Jirisan este un loc minunat si ar fii pacat sa nu il vizitezi atunci cand mergi in Korea pentru ca asa ceva nu vezi peste tot.Dupa parerea mea este un parc unic in lume si de asemenea privelistea de acolo iti ramane vestic tiparita in minte.
    Ei chiar stiu cum sa faca un loc sa arate fabulos….

  2. Daca ar fi sa merg in Coreea nu cred ca as avea timp sa ma plictisesc,deoarece Coreea are foarte multe locuri de vizitat,care fiecare din el are cate o legenda frumoasa.Sunt atatea locuri placute cu siguranta daca ai merge sa vizitezi acest parc nu il vei uita niciodata,vei ramane cu experiente si amintiri foarte placute.Ar fi n loc pe care las recomanda oricarui sa il viziteze cu mare drag.

  3. Aceasta taina este vizitata atat de des pentru acest peisaj mirific pe care il ascunde parcul national JIRISAN , si care iti creaza liniste in suflet si iti limpezeste mintea!Ar si una dintre primele locuri pe care le-as vizita in Coreea:)

  4. Acum chiar imi pare rau ca nu-mi permit sa merg in Coreea. Dar, cum o sa ajung acolo, o sa vizitez tot ce se poate, printre care si parcul Jirisan care suna promitator, mai ales datorita legendei. Ma tenteaza toate acele locuri care au in spate o poveste care te lasa cu gura cascata. In acelasi timp, arata foarte bine, judecand dupa poze, Nu-mi pot da cu parerea despre un obiectiv turistic care trebuie vazut, avand in vedere faptul ca nu am vizitat Coreea si prin urmare, prefer sa comentez despre ceea ce am aflat din articol, fara sa declar parcul acesta ceva ce trebuie vazut cand ajungi acolo. Jirisan pare exact pe gustul meu, din pricina faptului ca e un „munte al oamenilor ciudati si intelepti”. Bine, nu zic ca eu sunt cine stie ce intelepciune neinteleasa si ca ar trebui sa ma porptesc in varful muntelui. Zic doar, ca probabil o sa ma incarce cu o energie specifica locului. Si cum multi calugari mergeau acolo sa caute adevarul, cu siguranta ma va inspira sa fac ceva odata ce-l voi vizita.

  5. Waaa~ D: Vreau sa merg acolo. Mai ales ca e „muntele oamenilor ciudati” (ma rog, si intelepti) <= acolo e de mine. :)) Legenda mi se pare foarte tare, mjai ales ca imi place mult si mitologia si istoria coreeana. Sigur intra in lista de itinerarii pentru cand voi vizita Coreea de Sud, si daca mai prind si o vreme innorata si racoroasa, nu mai plec de acolo. ❤ Multumim mult de informatii, nu stiam de parcul asta pana acum, si chiar e o informatie valoroasa. 😀

  6. Parcul Jirisan pare un loc special al rugaciunii si istoriei , un loc rupt de realitate si al meditatiei. Cu siguranta ca as vizita templele si cele mai importante atractii din aceasta zona , daca as avea ocazia sa ajung in Coreea,binenteles 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: