citeşti...
→ SOUTH KOREA DEX

UN REGAT ÎNTRE TRADIŢIE ŞI MODERNITATE

Nu tuturor ne place istoria, însă atunci când suntem pasionaţi de o limba şi cultura ei, începutul îl reprezintă o  lecţie de  istorie.

Oraşul Gyeongju este situat în provincia Gyeongsangbuk-do  şi a fost cândva capitala regatului Shilla ( Silla). Istoria regatului se înscrie  de-a lungul unui mileniu între anul   – 57 si 935, beneficind de numeroase relicve ; unele dintre ele datând înca din primul secol î.e.n. ( inaintea erei noastre).

Regatul Shilla s-a dezvoltat în partea de sud-est a peninsulei coreene aproximativ în jurul anului – 57 i.H.  Oraşul a fost fondat pe valorile budiste şi confuscianiste ( în jurul anului 500), ceea ce a făcut ca forţa şi bogăţia sa culturală să dainuie până în modernitate.

La aceea vreme, trei regate ocupau peninsula : Shilla, Baekje si Goguryeo.

In anii 600, dinastia Tang a încercat să preia controlul peninsulei coreene pe cale diplomatică în prima fază, folosind apoi varianta directă, cea a armelor . Ca replică, Shilla  preia controlul peninsulei prin declanşarea unei  revolte a poporului împotriva dominaţiei străine, reuşind astfel să-i respingă  pe cei din dinastia Tang spre nord până in anul 676. Progresiv Shilla a înglobat şi reunit cele trei regate datorită eforturilor regilor Muyol, Munmu si  a generalului Kim Yu-shin.

Dupa unificarea celor trei regate, diversiţătile culturale între popoare  s-au omogenizat, cultura şi limba modificându-se , permiţând o mai bună inţelegere în popor. Numeroase metale de calitate, pietre, ceramică şi alte lucrări de artizanat sunt expuse in actualul Gyeongju şi în împrejurimile sale, stând drept mărturie  a numeroaselor tranziţii în arta şi cultura regatului. « Muzeul Naţional Gyeongju » are în expoziţiile sale un număr impresionant de comori antice, dovadă a culturii avansate de la aceea vreme.

In 2002, UNESCO desemna comorile Gyeongju printre cele mai bine conservate patrimonii din lume. Aici găsim cele mai cunoscute situri arheologice  precum templu  Bulguksa,

peştera Seokguram ,

Museul National Gyeongju, mormintele imperiale de la Daereungwon,

templu de la Bunhwangsa, observatorul de la Cheomseongdae,  lacul Anapji etc. Monumentele şi peisajele Gyeongju-ului ne amintesc de istoria acestui oraş, reprezentând mândria poporului corean.

O altă parte integrală o reprezintă budismul, care a jucat un rol major în relaţiile umane şi afacerile guvernamentale. Turiştii pot simţi încă şi astăzi importanţa budismului în aceea epocă, prin simpla vizitare a templului Bulguksa  şi a peşterii Soekguram. Regatul a fost de asemenea influenţat de valorile confuscianismului, acestea fiind la originea multor riturii  ancestrale încă prezente în societatea contemporană.

Odată cu secolul al IX-lea, popularitatea regatului Shilla a scăzut datorită corupţiei din afaceri şi abuzului puterii de către aristocraţi. Situaţia se deteriorează progresiv şi astfel după aproape 1000 de ani la putere, regatul Shilla « se stinge » lasând loc dinastiei Goryeo.

Gyeongju, un oraş al tradiţiei, o poartă în prezent spre o dinastie pierdută…

Consideraţi că istoria este importantă în studierea unei limbii ? Dacă da, puteţi argumenta în ce mod v-a schimbat perspectiva asupra acelui popor?

Anunțuri

Despre R. Simona

Nimeni nu se poate cunoşte singur, de aceea are nevoie de alţii. Aceştia îl ajută să se descopere, să înveţe să-şi distingă prietenii , să se dezvolte şi să împărtăşească cu ei pasiunile. Pasiunea mea este de a cunoşte "noutatea" fiecarei zile. Care este a ta?

Discuție

10 gânduri despre &8222;UN REGAT ÎNTRE TRADIŢIE ŞI MODERNITATE&8221;

 1. O,da! Eu imediat ce am urmarit serialul Queen Seonduk,am fost curioasa si am citit despre istoria celor 3 regate(Shilla,Baekje si Goguryeo). Foarte bune informatiile!

  Scris de Lex0andra | 2011/09/16, 4:19 PM
 2. f interesant:D nu era de ajuns sa iubesc tara asta… acum o ador:D totul aici este unic, nuj cum sa explic, dar treditiile pastrate pastreaza acel iz de vechi, istoric, interesant…:D

  Scris de Tony Giny | 2011/09/17, 10:56 AM
 3. Sunt uimita cant de bine sunt pastrate monumentele vechi si cu cata grija le ingrijesc.Iti ie mult mai drag sa inveti istoria Koreana cand vezi aceste monumente aproape intacte.Istoria celor 3 regate este cu adevarat fascinanta e prima data cand o citesc si sunt impresionata cat de mult a reusit sa se dezvolte aceasta tara.Multumesc pentru informatii…

  Scris de Andreea Ianos | 2011/09/17, 11:12 AM
 4. Traditia lor este incredibila,mi-as dori foarte mult sa merg sa vizitez toate monumentele,temple,muzee,pesteri,etc si sa imi imaginez felul cum ei au trait inainte,cat de greu le era si cata competitie era inainte.Bineitneles ca istoria este importanta in studiera unei limbi straine,cu siguranta cand te atrage o anumita tara nu te atrage limba pe care ei o vorbesc ci istoria si cultura lor.Fata de cum ei erau inainte si cum sunt acuma este o mare diferenta,daca ar fi sa invatati de la primul punct istoria acestei ari oricine va vedea ca este o istorie foarte frumoasa si placuta .

  Scris de Saranghee Kira | 2011/09/17, 12:32 PM
 5. Desi urasc istoria…mereu fac o mica exceptie atunci cand este vorba de coreea:))<3

  Scris de Lee Hana | 2011/09/18, 1:29 AM
 6. Invatarea unei noi limbi e legata si de istoria tarii,fara ea nu poti sa spui ca ai „invatat” o limba noua; imi place articolul am mai invatat ceva nou 🙂

  Scris de Karla Baroian | 2011/09/18, 9:26 AM
 7. Istoria e importanta oricum, mai ales atunci cand suntem pasionati de o tara ca si Coreea. Cunoscand trecutul tarii respective, cel putin in linii mari, putem intelege mai bine modul lor de viata, de gandire, si vedem cum au ajuns ceea ce sunt astazi. Eu unul nu as putea lua doar partea moderna a Coreei, ma simt nevoit din cand in cand sa-mi iau pastiluta de istorie, si asa ma simt mai apropiat de tot ce inseamna tara asta. Si tocmai pentru ca m-am familiarizat cu istoria lor, acum iubesc foarte tare cultura si traditiile lor, si asa am ajuns sa-mi doresc sa ajung neaparat pe la templele alea, etc. ❤ Iubesc Coreea din ce in ce mai mult pe zi ce trece, si ea se pare ca are de unde sa-mi dea motive.

  Scris de Tedi Bercu | 2011/09/18, 10:20 PM
 8. Inca o data coreeni au dovedit ca sunt cu mult mai buni, rationali si bine crescuti decat noi , binenteles ca nu zic ca toti romanii sunt ….opusul celor spuse mai sus dar daca ar fii sa ne raportam doar la tezaurul nostru si al lor se vede de la 1000000000 de kilometri care a fost pretuit mai mult , ingrijit si protejat in timpul razboiului , impotriva hazardelor si a prostiei omenesti .Spre exemplu ei nu s-au gandit sa construiasca o autostrada subterana prin mijlocul peşterii Seokguram , un hotel in locul Museul National Gyeongju sau Dumnezeu stie ce au mai distrus romanii si au „curatat” in timp record .
  Citind randurile astea m-au facut sa imi doresc tot mai mult sa ma straduiesc sa ajung in Coreea(sau orice alta tara asiatica) si sa ma stabilesc acolo (nu pot spune ca imi urasc tara dar uneori trebuie sa stii cand sa renunti sa speri ca totusi ceva se va schimba) . Anyway thanks for the info mesillyme ^^

  Scris de Angela Costina | 2011/09/20, 8:45 PM
 9. Fix pestera m-as duce sa o vizitez acolo. Imi plac pesterile, pentru ca ascund multe secrete. Ah si, statuia aceea imensa cu Budha mi-a captat atentia in pestera. Cred ca m-as holba la aia pana as studia fiecare detaliu. Apoi, mormintele imperiale imi par extrem de tentante. Si ele ascund o groaza de secrete. Deasemenea si templul are o arhitectura interesanta din ce am remarcat in imagine. Mi-ar placea s aurc acele trepte care par sa nu se mai termine niciodata, ca sa ajung intr-un loc unde sa meditez putin aupra gandurilor mele.

  Si ca sa raspund la intrebare, desigur ca istoria e importanta in studierea unei limbi. Pentru ca, istoria a creat limba aceea. Daca nu se gandeau niste oameni acum ceva vreme sa inventeze limba respectiva, n-ar mai fi existat in ziua de azi. Si de aceea, macar sa apreciem minimul de informatii in legatura cu istoria poporului a carei limba o studiem. Si te schimba cateva informatii acumulate despre poporul respectiv pentru ca, asa iti dai seama cat de importanta e aceea limba si prin ce se remarca, Si mai ales istoria limbii. Care te face sa o apreciezi si mai mult si sa-i cunosti intr-un fel profunzimea. Cel putin, pe mine ma face sa ma gandesc la etimologia unor cuvinte, la cum s-au gandit ei sa le numeasca pur si simplu asa, la cum s-au gandit sa le scrie. Orice amanunt de genul ma tenteaza sa invat sau sa renunt la limba respectiva.

  Scris de Old Triangle *kyaha* (@oldtriangle) | 2011/09/21, 8:42 PM
 10. Invat pe zi ce trece din ce in ce mai multe despre ele uitandu-ma la Dramele Istorice Sud-Coreene ^^ Erau vremuri interesante, Sud-Coreenii chiar au un trecut incredibil ❤

  Scris de 예소야 Roxana | 2012/01/04, 1:00 AM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: