citeşti...
→ SOUTH KOREA DEX

ISTORIA CELOR TREI REGATE

Istoria Coreei este plină de evenimente şi oameni remarcabili care au luptat pentru ţara şi identitatea lor culturală. Drept dovadă avem miile de relicve rămase din timpuri străvechi, cum ar fi case, palate şi obiecte de uz casnic şi dragostea coreenilor pentru propria ţară şi istorie. Ei nu i-au uitat pe cei care le-au lăsat o importantă moştenire culturală, moştenire care acum face înconjurul lumii, şi le dedică filme istorice care potenţează şi mai mult forţa Valului Coreean. Mai jos puteţi citi un scurt istoric despre ceea ce se poate numi lupta pentru identitate naţională şi pentru înfiinţarea unui stat.

Cele Trei Regate

Cele Trei Regate ale Coreei se referă la regatele antice Goguryeo, Baekje şi Silla care au stăpânit peninsula coreeană şi anumite părţi din Manciuria în cea mai mare parte a primului mileniu. Cele Trei Regate au fost înfiinţate după căderea regatului Gojoseon, cucerind şi anexând treptat alte regate şi mici confederaţii.  Perioada celor Trei Regate a început tradiţional când regatul Saro (mai târziu Silla) din sud-estul peninsulei a obţinut autonomie de la Dinastia Han a Chinei în anul 57 î.Hr.. Goguryeo, în nordul peninsulei, şi-a câştigat independenţa în anul 37 î.Hr., iar în anul 18 î.Hr. cei doi prinţi din Goguryeo (Biryu şi Onjo-fii regelui Jumong) au fugit din stat şi au fondat regatul Baekje, în sudul peninsulei. Alte regate şi state mai mici existau înaintea perioadei celor trei regate. Aceste state includ Gaya anexată de Silla, Dongye, Okjeo, Buyeo cucerite de Goguryeo, Usan tributar Sillei, Tamna tributar Baekje, ş.a.m.d.  Cele Trei Regate împărţeau aceeaşi cultură şi limbă. Religia care domina în cele Trei Regate era Şamanismul, dar sub influenţa puternică a culturii chineze, au adoptat Taoismul şi Confucianismul. În secolul 4 d.Hr., Budismul s-a răspândit rapid şi a devenit religia oficială în cele Trei Regate.

Goguryeo

Goguryeo s-a înfiinţat pe malurile de nord şi sud ale râului Yalu, imediat după căderea regatului Gojoseon. Primele menţiuni despre acest regat le găsim în registrele istorice ale Chinei din anul 75 î.Hr. care se referă la un comandament al Dinastiei Han, deşi au fost găsite menţiuni mai vechi ale unui stat „Guri”, care este posibil să se refere la Goguryeo. Multe dovezi indică faptul că Goguryeo a fost primul şi cel mai dezvoltat stat dintre cele trei.  Fondatorul Goguryeo a fost regele Dongmyeong (58 î.Hr-19 î.Hr), cunoscut şi sub numele de regele Jumong. În Samguk Sagi şi Samguk Yusa este menţionat sub numele Jumong Go, Chumo sau Sanghae.  După ce a suferit mai multe atacuri din partea chinezilor, a fost cucerit de către Silla în 668 cu ajutorul dinastiei Tang din China. Coreenii acordă istoriei lor atenţia cuvenită şi un film grăitor despre formarea celor trei regate a luat naştere, un film care urmăreşte îndeaproape faptele istorice şi care ne arată respectul pe care îl au coreenii pentru strămoşii lor: Legendele palatului: Prinţul Jumong. Ar trebui să luăm aminte la ei şi să acordăm respectul cuvenit celor care au plătit cu sângele lor formarea şi apărarea statului român, strămoşilor noştri. (M-am entuziasmat un pic :D).  Apropo, vouă vă place istoria?Ce anume credeţi că face ca istoria Coreei să fie aşa iubită de către oameni care nu au nimic în comun cu ea? Oare am putea face şi noi la fel cu istoria României? Ce „episod” din istoria noastră naţională v-a impresionat pe voi cel mai mult?

Prinţul Jumong interpretat de Song Il Gook

 

Baekje

Baekje a luat naştere când cei doi fii ai regelui Jumong au plecat din Goguryeo pentru a preveni luptele pentru tron. Ei s-au stabilit în sud, cam în zona Seulului de astăzi. În secolul 4, Baekje atinge apogeul în dezvoltarea sa şi devine cel mai influent stat din vestul peninsulei coreene. Ca religie de stat au adoptat Budismul. Cultura şi religia acestui stat au avut o influenţă deosebită asupra Goguryeo şi Silla. Mai târziu, Baekje a avut un rol fundamental în transmiterea culturii (alfabetul chinezesc şi Budismul) în vechiul regat japonez. În anul 660, Baekje a fost cucerit de Silla cu ajutor de la dinastia chineză Tang.

 

Ruinele primei capitale a regatului Baekje, care se găsesc în Seul

Silla

Conform înregistrărilor coreene, în anul 57 î.Hr., Seorabeol ( Saro, mai târziu Silla), regiune din sudul peninsulei, şi-a extins teritoriul anexând confederaţia numită Jinhan. În 503 Saro îşi schimbă denumirea în Silla şi anexează confederaţia Gaya (care la rândul ei cucerise Byeonhanul). Goguryeo şi Baekje formează o alianţă drept răspuns la extinderea Silla. Silla se aliază cu Dinastia Tang pentru a face faţă invaziilor celor două state aliate. După ce Silla cucereşte Goguryeo şi Baekje cu ajutorul dinastiei Tang, reuşeşte să-i alunge pe chinezi din peninsulă şi ocupă teritoriile la sud de Phenian.

Templul Bulguska, unul dintre cele mai mari temple budiste din Coreea, moştenire rămasă de pe timpul regatului Silla

Cele Trei Regate au dăinuit din anul 57 î.Hr. până la cucerirea Goguryeo de către Silla în 668 d.Hr., fapt care a marcat începutul perioadei Statelor de Nord şi de Sud ( Silla unită în sud şi Balhae în nord). Cele Trei Regate au fost menţionate mai ales în Samguk Sagi (Istoria celor Trei Regate-sec. 12 d.Hr.) şi Samguk Yusa (Suveniruri din cele Trei Regate-sec. 13 d.Hr.)

Acest articol a fost publicat şi în revista The Great Escape, numărul din Septembrie, 2011.

http://hallyudex.net/2011/09/02/the-great-escape-magazine-nr-2-luna-septembrie/

Anunțuri

Despre KimSuroLover

Iubesc Coreea şi tot ce ţine de cultura acestei ţări. Când citesc, urmăresc vreun film despre această minunată ţară sau ascult frumoasa muzică kpop şi tradiţională, mă simt pe altă lume. Vreau să vă ofer şi vouă experienţe din această lume, vreau să trăim împreună bucuria şi emoţiile care ne leagă atunci când intrăm în legătură cu frumoasa lume din Ţara Dimineţilor Liniştite. Sper că nu am exagerat cu sentimentalisme, exprim doar ce simt eu şi sunt încântată să împărtăşesc cu voi aceste sentimente. Mulţumesc.

Discuție

13 gânduri despre &8222;ISTORIA CELOR TREI REGATE&8221;

 1. Ador istoria coreei mai ales can vad in dramele istorice,este foarte frumoasa,si pe langa legendele lro ma atrage foarte mult cosntructile sio natura pe care o au.Ei pretuiesc si tin natura curata,asta apreciez foarte mult la ei.Cand vad un film istoric imi palce sa caut locurile unde a fost filmat filmu respectiv,si sa descoper legendele acelui loc,este foarte furmos.^_^

  Scris de Saranghee Kira | 2011/09/21, 11:39 PM
 2. Istoria Coreei este unica si interesanta pentru ca iti da posibilitatea sa vezi cat de mult au luptat pentru cea ce sunt acum.Din acest articol am aflat foarte multe si ma bucur sa pot citi ceva atat de interesant.
  Nu cred ca istoria Romaniei este atat de fascinanta,defapt istoria europei in general nu este foarte interesanta pentru ca in mare parte din istorie este vorba despre cum alti ne conduceau pe noi,exista putine momente in istorie in care noi chiar reusim sa castigam ceva si de asemenea ei pun foarte mare pret pe istorie si fac numeroase filme care au o actiune foarte completa pe cand filmele istorice de la noi sunt lipsite de actiune….

  Scris de Andreea Ianos | 2011/09/22, 3:39 PM
  • Istoria romanilor poate fi la fel de fascinanta pentru straini cum este cea a Coreei pentru noi, daca stim s-o „povestim” prin gura unor actori frumosi si talentati. In locul telenovelelor romanesti facute dupa modelul sudamerican, ar trebui sa incepem sa facem miniseriale, precum coreenii, despre Dacia, perioada principatelor, epoca fanariota si pana la aparitia statului modern roman. Sunt convinsa ca ar avea impact la fel de mare ca cele coreene. Cu totii revedem cu placere filmele istorice realizate in timpul regimului comunist de marii nostri regizori (ex. Sergiu Nicolaescu). Aceast gen de filme, reecranizate, ar putea fi deliciul nostru si al strainilor. Consulul general al Ambasadei Republicii Coreea la Bucuresti, impresionat de istoria romanilor, a declarat intr-un interviu „O data cu sfarsitul Imperiului Roman, Peninsula Italica a fost cucerita de popoarele barbare, precum gotii. Cu toate acestea, Dacia a reusit sa ramana o colonie independenta a Imperiului Roman. Civilizatia rudimentara de aici a supravietuit invaziilor barbare. Elementele dacice sunt pentru cultura romaneasca la fel de importante ca cele grecesti si romane. Inteleg fundamentul istoric si filosofic romanesc, de aceea iubesc atat de mult Romania”.

   Scris de Marcela | 2012/05/30, 2:01 PM
 3. Imi place mult istoria Coreei, mai ales din perioada celor trei regate poate pentru ca dramele mele preferate au fost din aceasta perioada. Cand aud Goguryeo ma gandesc la Jumong, dar si la Gwanggaeto si cand aud Silla ma gandesc la regina Seondeok. Din pacate inca nu am vazut o drama istorica despre Baekje, deci ma gandesc la Onjo. Istoria Romaniei este si ea frumoasa si bogata, ar putea fi pusa in o gramada de drame, dar regizorii nostri isi pierd timpul facand telenovele despre rromi si arabi. Avem si noi cateva filme vechi istorice, dar acelea sunt plictisitoare, mai ales pentru ca sunt facute cu 10 de ani in urma.

  Scris de Madalina Dosa | 2011/09/22, 4:11 PM
 4. Cand am citit acum despre istoria Coreei m-am gandit la cea a Romaniei , deoarece si Romania a purtat razboaie cu alte tari , a fost sub dominatie straina si a avut perioade de glorie si de decadere , dar cand citesc unele comentarii cu „Romania nu are o istorie interesanta” … errrrr … imi vine sa zic :deschide o carte de istorie? , dar cum suntem la capitolul Coreea vs Romania nu am sa adaug nimic 😀
  Asa cum pentru Coreea momentul alipirii Celor Trei Regate reprezinta un moment important, si pentru Romania este cel al unirii principatelor , cu toate ca a avut loc muuuult mai tarziu .
  Si da avem si noi filme istorice , recunosc ca ma forta tata sa ma uit la ele, altfel nu stiam de existenta lor , dar totusi exista , sunt bune , sunt despre istoria noastra , dar numai pentru cine stie sa le aprecieze. 😀

  Scris de Angela Costina | 2011/09/26, 8:16 PM
  • Da, ai dreptate. In articolele mele nu incerc sa fac comparatii intre cele doua tari pentru a dezavantaja Romania, ci pentru a gasi puncte comune, care sa ne faca mandri. Daca stai sa te gandesti cate au indurat stramosii nostri ca acum sa fim o natie. Este pacat sa stim istoria altui popor fara sa o cunoastem pe a noastra. Eu voi incerca sa gasesc puncte comune acolo unde se poate bineinteles. Suntem totusi culturi destul de diferite. Dar cum ziceai si tu, si romanii si coreenii au suferit de pe urma dominatiei altor popoare, deci putem spune ca avem ceva in comun. Poate gasim si alte lucruri interesante.

   Scris de KimSuroLover | 2011/09/26, 8:34 PM
 5. Sincer nu stiu de ce ma intereseaza asa istoria Coreei daca, in mod logic, n-am nici o legatura cu ea. Probabil ca dramele istorice m-au introdus, sa zic asa in lumea asta, si ce pot sa zic, a inceput chiar sa-mi placa foarte mult. Imi place mult ideea in sine a celor 3 regate, si daca ar fi posibila calatoria in timp, sigur as da o fuga prin Baekje, sa traiesc vreo 2-3 zile, ca sa vad mai indeaproape ce se petrecea acolo. ❤

  Scris de Tedi Bercu | 2011/09/29, 11:10 PM
 6. Istoria Coreei e att de cute ^^ Si am vazut serialul „Printul Jumong”, de acolo mi-a si ramas porecla „YeSoya” (예소야) :-> Ce cute ar fi fost sa traim vremurile acelea :)….Dau nu, atunci cand erau razboaie :)) Orcum, istoria Coreei e super ^___________^

  Scris de 예소야 Roxana | 2012/01/05, 8:29 PM
 7. nu mi plac filmele istorice pt ca sunt violente si subiective ,un sir de regicide ,unele fara valoare artistica

  Scris de mamaeli | 2012/02/02, 10:45 PM
  • Viata este uneori violenta, iar istoria a fost exact asa cum o infatiseaza filmul…daca nu iti place, nu te uita, asta nu schimba cu nimic adevarul istoric si nici placerea noastra de a le urmari…sincer nu vad la ce ai mai intrat aici sa citesti articolul…:|

   Scris de Maria | 2012/04/15, 11:54 AM
 8. toate serialele coreene sunt super mai ales cele istorice , cat shi despre actori cred acelashi lucru frt. talentati cu toti …I LOVE KOREA 😡

  Scris de mary | 2012/05/24, 10:34 AM
 9. In film Biryu si Onjo nu erau fiii lui Jumong!

  Scris de luci | 2014/02/11, 11:04 AM

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Pingback: Hallyudex.net – un blog bun | Blogul fara nume - 2012/04/19

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: