citeşti...
→ SOUTH KOREA DEX, Uncategorized

MUZEUL LACĂTELOR DIN SEUL

MUZEUL LACĂTELOR a fost deschis în 2004 de către Choi Hong-kyu. Acesta a strâns o avere considerabilă din vinderea componentelor asociate cu uși și lacăte. De-a lungul a peste trei decenii a strâns mai mult de 5.000 de lacăte confecționate între secolele XIV-XX din Perioada Dinastiei Joseon, dar include și piese din Perioada Shilla (mijlocul secolului VII până în secolul X). Doar 5% din totalul lacătelor pe care le are sunt expuse.

Colecția permanentă se află la etajul al patrulea al clădirii. O vitrină lungă plină cu sute de lacăte ruginite, cu coloane subțiri ce luminează zeci de casete de sticlă aflată într-o cameră întunecoasă, cu parchet și pereți de beton oferă vizitatorului un spațiu de desfășurare adecvat obiectelor expuse.

Comparate cu lacătele făcute în Europa, cele coreene pun accentul pe un sistem ascuns de închidere. Adesea, gaura cheii nu este vizibilă și, pentru a fi reperată, e nevoie de 2 până la 7 etape pentru a permite cheii în forma L să elibereze încuietoarea cilindrică.

În occident, forma lacătului este imaginată ca un cerc sau pătrat cu o bară curbată la un capăt. Dar în Coreea, o formă populară, mai ales în zona Jeolla sau în regiunile sud-vestice este cea a literei coreene „deegut (ㄷ), o formă rectangulară cu partea dreaptă îndepărtată.

Un motiv popular al lacătelor erau animalele și se credea că aceste talismane își păstrau puterea animalelor reale/fantastice. Peștii-cu ochii mereu deschiși chiar și când dorm-erau considerați a fi un paznic de încredere. Și alte forme de animale erau preferate, cum ar fi broaștele țestoase, liliecii și dragonii. În afară de protecție, se credea că aduceau bogăție, sănătate și fericire posesorilor lor.

Muzeul Lacătelor expune și o colecție de cutii de lemn și talismane pentru chei. Acestea din urmă erau accesorii personale purtate de femeile din familie și simbolizau faptul că se ocupau de îndatoririle casei. Aceste predecesoare ale brelocului modern erau frumos colorate și ornate și, adesea, erau oferite drept cadouri de nuntă pentru a fi folosite ca obiecte decorative sau talismane pentru a îndepărta spiritele rele.Expozițiile din muzeu ne familiarizează și cu tradițiile estetice și artistice ale coreenilor. Toate sunt făcute manual de către maeștri artizani a căror artă a murit în zilele noastre. Alături de alte arte din trecut, cum ar fi producerea de țiglă din lut pentru acoperiș, țesutul mătăsii, modelarea metalului, producerea manuală de lacăte este considerată a fi o moștenire culturală deosebit de importantă iar cei care înca o mai practică, sunt considerați a fi Valori Naționale în Viață. Kim Geuk-chon este unul dintre ei, un artizan al metalului a cărui familie a lucrat în domeniu de 4 generații. Banca sa veche, uneltele sale și lucrări personale sunt expuse în muzeu ca mărturie a acestei tradiții.

Încă o dată primim o lecție despre cum ar trebui apreciat și valorificat trecutul, despre cum să menținem vie în memoria tinerilor tradiția și valorile socio-culturale adevărate.

Anunțuri

Discuție

11 gânduri despre &8222;MUZEUL LACĂTELOR DIN SEUL&8221;

 1. Inca un articol util! Multumesc!

  Scris de Lex0andra | 2011/09/21, 3:50 PM
 2. Nu stiam de muzeul acesta. Are lacate chiar si din Silla, atat de vechi! Ce interesant arata lacatele coreene in forma de ㄷ. Si mai interesant e faptul ca e nevoie de 7 etape pentru a-l deschide.

  Scris de Madalina Dosa | 2011/09/21, 3:58 PM
 3. Nici vorba de plictisitor , suna ca ceva in care mi-as baga eu nasul *glowing eyes* , lacatele lor arata foarte ciudat in comparatie cu ale noaste si sunt mult mai bine gandite ,adica ce hot intreg la cap ar sta sa se chinuie sa sparca incuietoarea ,mai usor af fii sa treaca ca tancul prin usa :))) , uhh nu e bine dau idei 😀 . Apropo sunt singura care a intrat in fangirl mode cand a citit cuvantul „lacat”? Keyyy (de la shinee in caz ca nu stiati deja) , ADINADRIANA feel free to kick my stupid a*s, sorryyyyyyyy :X:X:X:*

  Scris de Angela Costina | 2011/09/21, 6:58 PM
 4. Wow,chiar nu stiam de existenta unui astfel de muzeu in Seul. Inca un loc unde se incearca pastrarea traditiei pentru noile generatii si unde zic eu ca se si reuseste acest lucru.Multumim foarte mult ca in fiecare zi incercati sa ne invatati ceva nou si chiar reusiti!

  Scris de Yomi Midori | 2011/09/21, 7:06 PM
 5. Clar nu m-as fi asteptat la un muzeu dedicat lacatelor. Dar, vazand ce minuni de lacate au, imi dau seama de au deschis un muzeu. Adica, imi dau seama ce tehnologie aveau chiar si pe vremea aia. Si da, chiar primim o lectie despre cum sa ne valorificam trecutul mai bine. Acum chiar as vrea sa vad cum au fost proiectate si ce mecanism aveau ,cu ochii mei. Si imi place ca se ofereau pe post de talisman acele „brelocuri”. Intotdeauna am crezut in puterea unui talisman de genul care indeparteaza raul. E ceva mistic in fiecare chestie micuta. Oricum, apreciez ca au facut un astfel de muzeu care sa arate cat de inventivi au fost de-a lungul timpului.

  Scris de Old Triangle *kyaha* (@oldtriangle) | 2011/09/21, 7:48 PM
 6. WOW…Un muzeu de lacate,cine sar fi gandit ca ar putea exista asa ceva,este cair frumos ca ei inca mai pretuiesc lacatele care erau inainte,adevaru e ca felul cum erau facute inainte lacatele,templele,scaunele,etc in Coreea,este cu adevarat de pretuit.Sunt de la inceputuri niste artisti extraordinari,miar palcea sa vizitez si eu acel muzeu si oricare altu,cu siguranta merita.

  Scris de Saranghee Kira | 2011/09/21, 11:36 PM
 7. Muzeu de lacate… Asta da idee originala. Si trebuie sa recunosc, e de apreciat tot efortul depus care a dus la aparitia muzeului, de la cei care au facut lacate, pana la cei care se ocupa de muzeu. Insa.. cu toate ca unele lacate sunt deosebite si pot reprezenta o piesa artistica, cel mai probabil eu m-as plictisi teribil daca l-as colinda pe tot. :))

  Scris de Tedi Bercu | 2011/09/29, 11:04 PM
 8. Cate lacate :))

  Scris de 예소야 Roxana | 2012/01/05, 8:27 PM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: