TAEKWONDO, DE LA AUTOAPĂRARE LA ARTĂ

În mod tradiţional, coreenii s-au bucurat de multe sporturi şi jocuri de-a lungul timpului cum ar fi înălţarea zmeielor, lupta cu ogdonul (trasul funiei), tuho (aruncarea de săgeţi într-un vas cu gura strâmtă) , yunnori (un fel de nu te supăra frate, doar că în loc de zaruri se folosesc patru beţe, rotunde pe o parte şi teşite pe cealaltă, care sunt aruncate şi în funcţie de combinaţia care se obţine se poate înainta pe talbă) , geune, neolttiwigi şi bineînţeles celebrul Taekwondo. În acest articol ne vom axa pe Taekwondo, una dintre cele mai populare arte marţiale din lume. Cuvântul Taekwondo este format din trei silabe: tae care  înseamnă „a lovi cu piciorul”, kwon „a lovi cu pumnul” şi do este „artă”, deci numele se poate traduce „arta de a lovi cu pumnii şi picoarele”. Combină mai multe tehnici de luptă, apărare, sportive şi chiar de meditaţie. În 1989, Taekwondo era cea mai populară artă marţială din punctul de vedere al numărului de practicanţi.

Încă din timpuri străvechi oamenii se antrenau pentru a-şi procura hrana şi a se apăra de prădători. În acest scop, au inventat arme, dar au dezvoltat şi diverse tehnici de luptă şi autoapărare. Prin practicarea diverselor jocuri şi ritualuri religioase, aceştia se antrenau fizic şi mental pentru a putea preîntâmpina eventualele atacuri inamice. Lupta îndelungată a oamenilor antici contra invadatorilor şi observarea şi imitarea diverselor acţiuni ale animalelor, au dus la apariţia şi perfecţionarea diverselor stiluri de luptă cu mâinile şi picioarele. Astfel, în cele trei regate coreene: Goguryeo, Silla şi Baekje, a apărut cea mai veche artă marţială coreeană, Taekkyeon. Această tehnică era o combinaţie de mai multe stiluri de luptă corp la corp, tinerii fiind iniţiaţi în aceste stiluri de luptă pentru a-şi îmbunătăţi rezistenţa, viteza şi capacitatea de a supravieţui în condiţii grele. Tinerii cu aptitudini speciale erau selectaţi şi antrenaţi pentru a intra în corpul luptătorilor numit Hwarang. Aceşti luptători erau antrenaţi în arte marţiale, dar învăţau şi filisofie, istorie, etică şi sporturi ecvestre. Hwarangii aveau şi un Cod de Onoare elaborat de către călugărul Won Gwan şi denumit Hwaran-do care înseamnă Calea Hwarangilor (Hwarangii se ghidau după următoarele conduite etice: devotamentul faţă de stat, stima faţă de părinţi, cinstea, curajul în luptă, lipsa violenţei inutile). Codul de onoare al hwarangilor a devenit baza filozofică a Taekwondo-ului. Primele atestări ale acestei arte marţiale, le avem de pe timpul regatului Goguryeo (37 î. Hr.), reprezentate de nişte desene murale în care apar doi bărbaţi stând faţă în faţă, într-o poziţie care aminteşte de Taekwondo. Unii oameni de ştiinţă susţin că acel desen reprezintă de fapt un dans ritualic, dar este unanim recunoscut că artele marţiale coreene au luat naştere pe timpul Celor Trei Regate.

Pictură murală care reprezintă prima formă de Taekwondo

Taekkyeon s-a răspândit rapid în toată peninsula coreeană cu ajutorul hwarangilor, care călătoreau pentru a cunoaşte oamenii din statele vecine.  În ciuda unei puternice tradiţii în practicarea artele marţiale, tehnicile coreene de luptă au intrat într-un con de umbră pe timpul Dinastiei Joseon. Regele Taejo, fondatorul dinastiei Jodeon, a înlocuit budismul cu confucianismul. El a emis postulatele: “Adevăratul Om face poezie, învaţă a cânta la instrumente muzicale şi citeste clasicii chinezi.” Societatea coreeană, centrată pe Confucianism, a respins aceste tehnici de luptă care nu erau în armonie cu principiile noii religii. Artele marţiale erau practicate doar de către soldaţi. Oamenii de rând le învăţau pentru păstrarea tradiţiilor, dar nu şi pentru autoapărare. Dinastia Joseon s-a stins odată cu ocupaţia japoneză din 1910, când Coreea a devenit colonie a Japoniei. Pe toată durata ocupaţiei (1910-1945) tot ce ţinea de cultura coreeană a fost interzis (coreenii nu mai aveau voie nici să se exprime în propria limbă). Astfel, erau propagate larg genurile de arte marţiale japoneze: jiu-jitsu, kendo, karate, judo etc. După înfrângerea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, Coreea şi-a câştigat independenţa şi şcolile de arte marţiale (kwans) au început să înflorească. Există diverse opinii în ceea ce priveşte stilurile predate în aceste şcoli. Unii oameni de ştiinţă cred că aceste stiluri derivau din vechile arte marţiale coreene: taekkyon şi subak, iar alţii consideră că taekwondo este o combinaţie de tehnici tradiţionale coreene şi influenţe din ţările vecine. În 1955, Choi Hong Hi inventează denumirea taekwondo. La începutul anilor `60, Taekwondo îşi face debutul peste tot în lume când 12 maeştri sunt trimişi în diverse tări pentru a preda aceste tehnici. În dorinţa de uni toate stilurile de luptă coreene, s-au creat asociaţii internaţionale precum International Taekwondo Federation (ITF) în 1966 şi Wolrd Taekwondo Federation (WTF) în 1973.

  Taekwondo este arta marţială faimoasă pentru loviturile înalte cu piciorul, ceea ce o deosebeşte de alte tipuri precum karate sau kung fu. Coreenii consideră că piciorul este cea mai lungă şi rezistentă armă care poate fi folosită în artele marţiale, iar loviturile aplicate cu piciorul sunt puternice, doborând oponentul la pământ fără ca acesta să mai poată riposta. De-a lungul istoriei, în Coreea s-a împământenit credinţa precum că mâinile sunt prea valoroase pentru a te lupta cu ele.  De aceea, peste 70% din lovituri sunt executate cu piciorul.

Ca artă marţială implică disciplina, în primul rând, tehnici care dezvoltă  rezistenţa, viteza, echilibrul, felxibilitatea şi un antrenament mental care au ca scop dezvoltarea unui puternic sens al justiţiei, corectitudinii şi conduitei sociale. Acesta este unul din motivele pe care Taekwondo este considerat o artă a autoapărării. Totodată implică un mod de gândire şi de viaţă particulară în ceea ce priveşte conceptul şi spiritul de autodisciplină şi un ideal de morală nobilă. Un exemplu de disciplină fizică, dar şi concentrare mentală îl reprezintă spargerea cărămizilor sau a scândurilor cu mâna goală. 

Cursanţii Taekwondo poartă o uniformă, do-bok, de obicei de culoare albă, cu o centură, dti, legată în jurul taliei. Există trei tipuri de do-bok, stilul jachetei diferind la aceste costume. Culoarea centurii indică gradul de evoluţie a celui care o poartă. În general, cu cât centura este mai închisă la culoare, cu atât gradul este mai mare. Şcoala sau locul unde se ţin antrenamentele se numeşte do-jang, maestrul care a înfiinţat do-jang-ul se numeşte kwan-jang-nim, maestrul care conduce do-jang-ul se numeşte sa-beom-nim, instructorul-gyo-san-nim, iar asistentul instructorului-jo-kyo-nim.   În mod tradiţional Taekwondo este practicat, ca multe alte arte marţiale, în picioarele goale, deşi există şi incălţări speciale care pot fi purtate la diferite ocazii.

În anul 2000, Taekwondo a fost introdus ca disciplină sportivă la Jocurile Olimpice (doar două arte marţiale asiatice sunt reprezentate la Jocurile Olimpice: taekwondo şi judo). Taekwondo este un sport practicat în peste 123 de ţări, cu peste 30 de milioane de practicanţi şi 3 milioane de indivizi care deţin centura neagră în întreaga lume.

După cum aţi văzut, taekwondo este arta marţială coreeană care e evoluat de-a lungul a 2000 de ani, iar azi este sportul naţional coreean şi una dintre disciplinele de la Jocurile Olimpice. Şi România are un sport naţional. Ştiţi despre care este vorba? La orele de sport se mai practică o tehnică ce ţine de acest sport tradiţional românesc (cel puţin cât am fost eu în şcoală :D). Ştiţi despre ce este vorba (nu este nimic complicat)?

Reclame

11 gânduri despre „TAEKWONDO, DE LA AUTOAPĂRARE LA ARTĂ

Adăugă-le pe ale tale

 1. Foarte interesant articolul ^^! Cjiar s-a raspandit aceste arte martiale ..eu admir persoanele care stiu sa practice aceasta arta deoarece mi se pare foarte interesanta . si pe mine personal m-ar incanta sa incerc sa invat taekwondo. si legat de sporturi traditionale .. ce sport traditional romanesc mai practicam noi ? sarba? .. era o gluma nu ma luati in nume de rau .. chiar sunt curioasa de sportul nostru traditional care ar fi ..

 2. Cand e vorba de Coreea putem Destinde aceste sentimente ..deci nu ai exagerat chiar imi place modul in care te-ai exprimat !

  Cat despre TAEKWONDO,mi-ar placea sa practic acesta arta martiala cu scopul de a ma apara:) mereu m-au atras luptele,iar taekwondo mi se pare ideal pentru cei pasionati si ma bucur ca am acumulat aceste informatii in detaliu si am aflat si de sporturile sau jocurile,cum ar fi TUHO sau YUNNORI!multumin hallyudex!

 3. Coreenii isi etaleaza cu mandrie acest tip de arte martiale in toate filmele istorice,cel mai recent Luptatorul Baek Dong Su.Desi unele dintre figurile de lupta din filme mi se pareau ireale,dupa ce am urmarit cateva demonstratii m-am convins ca sunt intr-adevar spectaculoase.Luptele cu sabiile au o denumire aparte?

  1. Da, pana si luptele cu sabia au o denumire aparte. Pe langa faptul ca aveau peste 15 tipuri de sabii, foloseau miscarile si tehnicile artelor martiale ale vremurilor respective , adica Taekkyeon si Subak. Arta manuirii sabiei se numea Geombeop care insemna „cum se foloseste o sabie” sau Geomsul, „tehnica manuirii sabiei”.

 4. @HYUN-AE KATOKA mai am un sport pentru tine , datul cu barda-n cap sau taiatul frunzei la caini :> , interesant nu? Dar cred ca nu avem asa ceva serios vorbind, pentru ca oamenii s-au concentrat mai mult pe agricultura(muschi si forta cat cuprinde la sapa) si aveau ca mod de relaxare dansul ( hehe ) .E amuzant in comparatie cu tehnicile stapanite de asiatici , care implica calm , disciplina si nobilitate (ati vazut asa ceva prea des la noi? alfa male rules , not ).
  Se mai practica oina in unele scoli generale , dar si in liceu , depinde de profesor daca vrea sa bage in programa sportul (si de comoditatea elevilor) .

  Faptul ca sparg caramizi cu mana libera si considera in acelasi timp ca mainile sunt prea valoroase in lupta e un paradox dupa mine. 😀

 5. Un articol foarte frumos intr-adevar, despre un sport nobil care a devenit extrem de cunoscut. Nu ai nevoie numai de forta si indemanare,iti trebuie si un psihic puternic! Sunt sigura ca multi oameni traiesc cu impresia ca taekwondo este probabil de origine chineza sau japoneza,nu cred ca stiu foarte multi ca este de origine coreeana.
  Multumim foarte mult pentru acest articol frumos realizat despre o arta cu care se mandreste Coreea!

 6. Am aflat foarte multe informatii din acest articol.Am auzit de Taekwondo,dar nu aveam nici cea mai mica idee ca este de origine Coreeana.Acest sport este foarte raspandit in toata lumea si este de asemenea un mod bun de aparare.Te poti apara in orice situatie.Faptul ca Taekwondo implica flexibilitate,echilibru,viteza,dar si exercitiu mental il face special.Ma uimeste faptul ca din 30 de milioane de practicanti doar 3 milioane au centura neagra este foarte fascinant.

 7. eu cred că articolul este cam prea lung, încâlcit și obosește. cel puțin fetița mea de 12 ani s-a plictisit repede și a încetat să-l mai citească, deși eu i-am recomandat să citească tot articolul, în fine. eu am înscris-o recent la Taekwondoo ca să devină mai disciplinată și să aibă voință mai mare, doar că spunerea acestor lucruri cred că țin mai mult de stilul fiecărui antrenor. eu repect acest stil de luptă și cred că un bun luptător nu este violent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: