citeşti...
→ SOUTH KOREA DEX, → ŞTIAŢI CĂ..., Uncategorized

ŞCOALA ÎN COREEA…ŞTIAŢI CĂ?

Coreenii acordă o mare atenţie educaţiei generaţiilor viitoare, iar şcoala este foarte importantă în viaţa unui elev. Dar nu numai părinţii cred că educaţia este baza personalităţii viitorului profesionist, ci şi elevii care îşi doresc performanţe cât mai multe, iar competiţia este foarte acerbă.

.

Pentru a avea performanţe cât mai ridicate, elevii îşi petrec majoritatea timpului învăţând şi îmbunătăţindu-şi abilităţile. Cu toate că efectele negative ale acestui stil de viaţă sunt tot mai pregnante (lipsa de somn, teama de examene, oboseala, stresul care duc şi la comportamente nedorite-cum este suicidul), Coreea este o ţară cu rata analfabetismului aproape de zero şi cu un grad de dezvoltare foarte ridicat. Mai jos aveţi câteva informaţii privitoare la şcolile din Coreea.   

şcoala în Coreea durează chiar şi 16 ore pe zi? Orele încep de la 8AM şi se încheie la 10PM, uneori chiar la 12AM. După primele 4 lecţii, elevii iau o pauză de prânz, apoi mai merg la încă trei ore. Când orele se termină, elevii iau cina, după care merg la clasele de studiu individual, uneori chiar şi până la ora 12AM. La multe şcoli, studiul individual este obligatoriu şi de cele mai multe ori şcoala decide ce anume studiază elevul.

…în Coreea, fiecare şcoală (primară, generală, liceu) dedică o zi pe an sportului? Elevii sunt selectaţi pentru a juca diferite jocuri şi reprezenta diferite sporturi. Elevii se antrenează intens câteva zile înainte, ba chiar strâng voluntar bani pentru echipamentul întregii clase. La aceste competiţii participă şi profesorii, uneori chiar şi părinţii elevilor. Majoritatea sporturilor sunt jocuri tradiţionale coreene şi trasul sforii, dodgeball (aruncatul cu mingea în adversari), săritul corzii etc.

majoritatea liceenilor îşi petrec întreaga zi la liceu? Printre elevii de liceu coreeni circulă o zicală „numărul patru te duce către reuşită, numărul cinci te pică”, ceea ce înseamă că dacă dormi 4 ore pe noapte vei reuşi să intri la universitate, dacă dormi 5 vei pica. De aceea elevii petrec foarte mult timp la şcoală şi dorm foarte puţin. Dimineaţa unui elev începe prin a îmbrăca uniforma şi a-şi pregăti ghiozdanul pentru şcoală. Cu toate că îşi poate lăsa cărţile în dulapul şcolii, ghiozdanul elevului este destul de greu. Poartă în el tot felul de lucruri care să-i ajute la învăţat. Elevii servesc prânzul şi cina la şcoală, deci nu este nevoie să îşi ia mâncare de acasă.

Ziua sportului în Coreea. Este rândul profesorilor să-şi demonstreze abilităţle sportive. Recunoaşteţi dansul :D?

Ziua sportului în Coreea. Să ne demonstrăm abilităţile pentru dans. Recunoaşteţi mişcările? 😀

nu cu mult timp în urmă, elevii erau obligaţi să vină cu o oră mai devreme la şcoală? Acest interval de timp se numea ora 0, în care elevii se pregăteau pentru orele propriu-zise. Dacă orele începeau la 9 AM, atunci elevul trebuia să ajungă la ora 8 AM. Din cauza competiţiei dintre licee, erau şcoli care adoptaseră şi ora -1 (adică trebuia să vii cu 2 ore mai devreme la şcoală înainte de începerea cursurilor). Aceste ore au fost interzise prin lege, iar elevii pot ajunge la 8.30 la şcoală. Cu toate acestea, şcolile private încă au ora 0 în program.

vacanţele în Coreea sunt mult mai scurte decât în alte părţi ale lumii? Anul şcolar în Coreea începe în luna martie şi se termină în februarie. După un semestru obositor, vine vacanţa de vară, care durează doar o lună şi jumătate (de la mijlocul lui iulie până la sfârşitul lui august). Vacanţa de iarnă este de o lună (de la sfârşitul lui decembrie până la începutul lui februarie), după care urmează o săptămână pentru examene, apoi o altă vacanţă de 2 săptămâni. Cei mai mulţi elevi îşi petrec vacanţele studiind, fac voluntariat şi participă la internshipuri (stagii neplătite de pregătire în cadrul unei firme).

examenul final al elevilor de liceu durează 9 ore? Acest examen este unul dintre cele mai grele teste standardizate din lume. Unii părinţi îşi pregătesc copiii pentru acest examen încă din şcoala generală. Examenul este susţinut în aceeaşi zi de către toţi liceenii (de obicei în joia celei de-a doua săptămâni a lunii noembrie). În această zi, toată societatea coreeană  îşi centrează atenţia pe acest examen. Elevii sunt trataţi cu mult respect, taxiurile le oferă curse gratuite până la şcoală, mijloacele de transport sunt suplimentate pentru a face faţă numărului de elevi care trebuie să ajungă în acelaşi timp la şcoală, iar restul populaţiei poate ajunge cu o oră mai târziu la muncă pentru a nu încurca circulaţia.

unii profesori coreeni încă aplică pedepse corporale elevilor care nu sunt ascultători? În şcolile din Coreea încă se aplică vechiul proverb „bătaia este ruptă din rai”, iar unii profesori (de obicei bărbaţi)  mai „altoiesc” din când în când cu un băţ din bambus elevii care nu îşi fac temele, vorbesc cu colegul de bancă sau iau note proaste la teste. Din păcate, se întrece şi măsura şi unii profesori îşi bat la propriu studenţii, dar aceştia sunt cazuri excepţionale care sunt pedepsite de lege.

liceul nu este obligatoriu în Coreea? Cu toate că nu sunt obligaţi să termine liceul, peste 97% din coreeni sunt absolvenţi de liceu. Este cel mai mare procent înregistrat în întreaga lume.

…profesorii schimbă şcoala la fiecare 5 ani?   Acest sistem a fost adoptat pentru ca fiecare profesor să aibă şansa să predea la şcoli bune.

înainte de a intra la ore, elevii trebuie să facă curat în toata şcoala? Aceştia adună gunoiul din curtea şcolii, şterg praful, spală podele şi curăţă clasa în care învaţă.

înainte de a intra în şcoală, elevii şi profesorii îşi scot pantofii?  Ştiţi cu toţii obiceiul coreean de a lepăda pantofii înainte de a intra într-o casă. Acelaşi obicei trebuie aplicat şi la intrarea în şcoală, unde aceştia îşi schimbă pantofii.

sălile de clase în Coreea sunt foarte aglomerate? Fiecare clasă are aproximativ 40 de elevi.

Anunțuri

Despre KimSuroLover

Iubesc Coreea şi tot ce ţine de cultura acestei ţări. Când citesc, urmăresc vreun film despre această minunată ţară sau ascult frumoasa muzică kpop şi tradiţională, mă simt pe altă lume. Vreau să vă ofer şi vouă experienţe din această lume, vreau să trăim împreună bucuria şi emoţiile care ne leagă atunci când intrăm în legătură cu frumoasa lume din Ţara Dimineţilor Liniştite. Sper că nu am exagerat cu sentimentalisme, exprim doar ce simt eu şi sunt încântată să împărtăşesc cu voi aceste sentimente. Mulţumesc.

Discuție

54 de gânduri despre &8222;ŞCOALA ÎN COREEA…ŞTIAŢI CĂ?&8221;

 1. Ce bine ca noi nu sintem obligati sa facem asa ceva…inca!!

  Scris de Cristina | 2011/10/17, 6:52 PM
  • Eu mi-as dorii ca oamenii din tara mea sa valorifice asa de mult educatia si cultura unui om , sa fie asa civilizati si sa aud si lucruri bune despre ea . L a noi nici talentul nici inteligenta unui om numai sunt valorificate cu adevarat sau deloc , daca a fost vreodata asa. Sunt oameni care au invatat mult la viata lor si sutn fara o slujba buna totusi , sunt oameni foarte talentati , dar sunt platiti cu foarte putin. Daca aceste 2 lucruri importante nu sunt luate in seama , atunci cum putem sa facem ceva ? Nu m-ar deranja sa fie si aici ca in Koreea de Sud!

   Scris de dmc0709 | 2011/10/17, 6:57 PM
   • Modelul Coreei este unul socialist si cu care nu sint de acord. Eu vreau sa-mi educ copiii cum consider eu necesar, nu cum considera statul necesar. Eu vreau ca copiii mei sa fie liberi sa gindeasca cum vor, nu cum le spune statul ca ar trebui sa gindeasca. Dar, normal, fiecare are dreptul sa gindeasca cum ii place. Insa, nu ar trebui fortati sau pedepsiti aceia care nu sint de acord cu sistemul propus de stat.

    Scris de Cristina | 2011/10/17, 8:19 PM
 2. Uh!A venit si articolul mult asteptat de mine.Sunt profesoara si de mult timp povestesc elevilor mei despre sistemul de invatamant coreean.Acum am si o alta sursa ca dovada, pentru ca ei nu ma prea credeau. Nu-i de mirare ca au ajuns unde au ajuns in progresele lor.Bine, e adevarat ca , pe undeva exagereaza, dar nici ca la noi nu mai merge.Am urmarit „God of study” si „Jungle fish 2” si , pe de-o parte m-am cutremurat, dar am ramas si plina de admiratie pentru ambitia lor teribila de a ajunge cat mai sus. Poate ambitia lor ne lipseste! Multumesc mult pentru articolul revelator!

  Scris de Magda Magdalena | 2011/10/17, 7:11 PM
  • Cu multa placere Magdalena. Da, si eu cred ca studiul intens este raspunsul la multe probleme, dar sa si aplici ceea ce inveti. Sistemul nostru de invatamant ne incarca memoria cu lucruri, pe care eu nu le consider inutile (mi-au placut istoria, georafia, fizica, chimia-in toate gaseam cate ceva despre universul in care traim), dar fara sa facem practica, sa vedem cum functioneaza acele lucruri in realitate si sa le experimentam chiar noi. Cred ca asta este una dintre problemele sistemului nostru. Bine, mai sunt multe altele, dar pe acestea le vom discuta separat (poate intr-un articol comparativ intre cele doua sisteme). Ar fi interesant sa stam mai mult la scoala, dar si scoala sa-si permita (sa ofere elevilor mese calde, spatii de recreere) si cursurile sa fie mai interactive, mai interesante.

   Scris de KimSuroLover | 2011/10/17, 8:43 PM
   • De acord cu absolut tot.Ramane de vazut cine va fi capabil sa aduca bani pentru toate acestea. Eu mi-aduc aminte de o discutie cam imediat dupa Revolutie, in care se spunea ca in Coreea s-a alocat 25% din PIB pentru educatie ! SI CHIAR S-AU DAT BANII ACEIA NU S-A MINTIT! Pai, in conditiile astea , POTI SA CERI ORICE DE LA PROFESORI ! Eu sunt mai in varsta si pot sa spun ca , in ciuda lacunelor, inainte de ’89, invatamantul romanesc avea rezultate recunoscute in Occident . Elevii nostri mergeau ‘afara’ si erau automat dusi intr- clasa superioara pentru ca stiau mai mult. Noi vrem sa copiem sistemul american? Dar cititi articolele in care se face o critica grozava acelui invatamant CHIAR DE CATRE PROFESORII LOR SI, CULMEA, ACUM INTELEG CA AU GRESIT!!! Sistemul asta de invatamant particular, unde oricine are bani poate face o facultate A DAT GRES SI LA EI ! Acum incearca sa-l schimbe , pentru ca LE FACE CONCURENTA SISTEMUL CHINEZESC ! Au oameni mult mai bine pregatiti , pe meritocratie .Sper ca n-am exagerat!Scuze!

    Scris de Magda Magdalena | 2011/10/17, 9:04 PM
 3. plus ca cei din anii terminali, cum ar fi la noi clasele a 8-a si a 12-a, se duc si sambata la scoala.

  Scris de anca | 2011/10/17, 7:26 PM
 4. Chiar am asteptat acest articol cu nerabdare.Stiam eu cate ceva despre acest sistem dur de invatamant dar acum am mai primit un soc…nu aveam nici-o idee despre acel examen de 9 ore.Nu pot sa spun decat ca ii respect pe acesti tineri care muncesc atat de mult si practic renunta la viata lor personala pentru a se dedica studiului.Nu este de mirare ca cel mai destept om din lume este un coreean.Eu nu stiu daca as putea sa rezist unui asemenea sistem.Majoritatea dintre noi,la liceu avem maxim 6-7 si tot ni se pare mult prea mult dar acesti copii stau pana la 12 ore.Este incredibil! Dar bineinteles ca la un momendat se mai intampla sa cedezi si sa te gandesti la diferite fapte necugetate cum ar fi suicidul care este desptul de frecvent in Coreea.Desi sunt o tara foarte inteligenta care a reusit sa se ridice foarte mult datorita acestei munci neoprite…este asta cea mai buna/corecta cale?
  Daca tinerii sunt supusi la asa ceva de la varste fragede,ce se va intampla mai tarziu cu ei…?Vor fi workaholici? Este cel mai bine asa?

  Scris de Yomi Midori | 2011/10/17, 8:20 PM
  • Bine, 12 ore cu tot cu pauze. Au 7 ore in mare si restul pauze si studiu individual unde isi fac temele sau aprofundeaza materii la care au probleme. Daca stai bine sa te gandesti, un elev care se tine cat de cat de treaba, cam tot asa isi petrece timpul. Adica, mai o meditatie, mai invata, mai isi face temele. Acum problema noastra este ca invatam doar cand suntem nevoiti de examene. Nu invatam ca sa fim noi mai buni-daca am intelege acest lucru, am fi mult mai sus (am alege recompensa de lunga durata, care vine dupa eforturi sustinute).

   Scris de KimSuroLover | 2011/10/17, 8:52 PM
 5. mie imi place… nuj de ce, dar as fi preferat sa stau atat de mult la scoala doar ca sa invat ceva. Am terminat un liceu bun in Bucuresti si ma mandresc cu asta, dar cu toate acestea nu a fost niciodata suficient cat am invatat si despre ce am inv. Intr-un fel consider ca asta duce si la o apropiere foarte mare intre elevi. Vreau sa plec in Coreea pentru Master, daca o sa ma ajute Domnul spre sa va pot povesti cum este la facultate acolo:D Iar in legatura cu examenul… si al nostru de bac dura 9 ore, atunci cand dadeam 4 scrise si doua orale, numai ca le aveam in zile diferite:D

  Scris de Tony Giny | 2011/10/17, 8:31 PM
 6. Daca sunt socialisti inseamna ca „socialismul” dureaza , la ei, de vreo 2 mii si ceva de ani! Si , sa fim seriosi, UNDE SUNT EI si……UNDE SUNTEM NOI! E ca-n chestia aia cu „capra raioasa , dar cu coada pe sus”!!!!

  Scris de Magda Magdalena | 2011/10/17, 8:37 PM
  • Ei urmeaza principiile confucianiste de respect pentru cei mai in varsta. Cei tineri isi asculta parintii, profesorii si considera ca ei au dreptate. Dar si cei mai invarsta isi asuma resposabilitatea care vine cu acest statut. Si de aici principiul sanatos, cel fara experienta invata de la cel cu experienta. Cu toate acestea nu sunt in totalitate de acord cu aceste principii confucianiste. Eu cred in dreptul de libera exprimare si oricine simte nevoia sa isi spuna parerea. Adica si copilul sa fie consultat in legatura cu anumite probleme in care poate lua decizii mature bineinteles. Nu stiu cum se practica mai exact in Coreea, daca e „dictatura” :)) sau nu, dar mi-ar placea sa existe un dialog intre profesor si elev, sa fie un schimb de idei din ambele parti.

   Scris de KimSuroLover | 2011/10/17, 9:45 PM
   • Da.Ca sa fiu sincera trebuie sa recunosc faptul ca datorita lor am facut cunostinta si eu cu Confucius.Auzisem despre el , dar habar n-aveam despre ce este vorba. Nu am aroganta sa spun ca stiu prea mult, ci doar ca ‘am facut cunostinta’ .Am multe discutii cu unii dintre ‘prietenii’ din Asia despre ‘influenta pe care omai are acum confucianismul asuprea societatii coreene’.Eu le-am spus mereu ca ‘in Romania au murit oameni pentru dreptul de a vorbi liber’ , pentru putinta de a -si exprima liber opiniile lor.Cei mai liberi in ‘cuvant’ mi se par chinezii, care se pare au o mai mare deschidere catre nou, desi vin , si ei, dintr-o tara comunista. Coreenii traiesc inca intr-un soi de societae autarhica, unde, cel putin in marile corporatii, numite si „chaebol-uri” , se actioneaza exact ca in „la Famiglia” italiana, pe baza unor increngaturi de rudenie si aliante care fac de multe ori insuportabila situatia unui strain.Pe urma, desi exista multi straini, emigranti, turisti, studenti la studii, ei sunt destul de rasisti si nationalisti.Imi place ca sunt foarte mandri de ei, de femeile lor, de istoria lor (NU-I IARTA IN NICI UN AN PE JAPONEZII, CARE TREBUIE SA LE CEARA MEREU IERTARE PENTRU NENOROCIRILE PE CARE LE-AU FACUT ACOLO!),ETC.Ei!Am facut oa adevarata pasiune pentru ei , cu bune si cu rele,!, si-mi place sa discut despre ei si sa aflu multe noutati de acolo. Scuze pentru lungimea ‘epistolei’!

    Scris de Magda Magdalena | 2011/10/17, 10:06 PM
  • Nici eu nu as ierta niste asupritori care nu m-ar fi lasat sa-mi vorbesc propria limba timp de 35 de ani. Care ar fi incercat sa-mi distruga cultura atata amar de timp. Ma bucur ca si-au revenit dupa un astfel de soc cultural si existential chiar. Japonezii au fost foarte rai pana in al doilea razboi mondial. Acum imi place de ei. Isi trimit voluntari peste tot in lume ca sa repare raul facut. Ai dreptate, coreenii sunt foarte inchisi in ei. Am intampinat ceva probleme cand eu,foarte incantata sa cunosc si sa comunic cu cineva din Coreea, m-am lovit de un zid. Bine, nu generalizez doar dupa cateva experiente, dar mi-e teama sa nu duca nationalismul la extrem si sa devina dispretuitori (cum fac francezii).

   Scris de KimSuroLover | 2011/10/17, 10:23 PM
   • Mi s-a intamplat si mie asta cand , manata de o curiozitate , zic eu, si profesionala si omeneasca la urma urmei, vazand primele drame coreene la TVR, am cautat in disperare sa aflu daca in realitate (vazusem „Mary satyed out all night”!) , in Coreea, copiii chiar nu au nimic de spus cand parintii aproape ii vand in niste casatorii aranjate ? Bineinteles ca n-am primit nici un raspuns !Abia cand am cunoscut o romanca de-a noastra care a studiat in JAPONIA SI IN cOREEA ai a stat mai mult printre ei , cunoscandu-i mai mult, am aflat ca toate sunt reale, ca mamele sunt de-a dreptul nesuferite cu ‘bagatul in treburile tinerilor’, mai ales mamele de baieti !Apoi am citit niste articole acum un an si jumatate in Hancinema ca abia acum , starurile ca au mai multa notorietate si sunt mai umblate prin lume, au inceput sa accepte sa convietuiasca inainte de casatorie, dar cei simpli …nici vorba! Dar imi place la eiMULT cand vad cat de grijulii sunt cu cei in varsta . De vreo luna la „2 Days and 1 night” pe KBSworld au un program de ‘apropiere ‘ intre varste , la care au adunat pe grupe de varste de la 1-2 ani pana la 100 . Ma uitam cu cata dragoste niste tineri , celebritati, intre 20-30 ani, se ocupau mai ales de mititei si de cei in varsta.Astazi s-a terminat si, crede-ma , ca am plans odata cu ei, dar mai ales datorita emotiei pe care am simtit-o la ei!

    Scris de Magda Magdalena | 2011/10/17, 10:50 PM
 7. scoala coreeana este foarte foarte foarte diferita de a noastra ..sunt atatea chestti ..deci wow… 9 ore examenul final? deci m-a socat sincer.. si care unii dintre noi se vaita ca au 7-8 ore .. dar ei? 16 ore pe zi .. ei ce sa mai zica? unii dintre noi nu se coompara cu ei …chiar mi-as dorii sa pot face facultatea acolo 🙂 dar pana atunci .. sper sa pot intra la un liceu bun ..:)

  Scris de Hyun-ae Katoka | 2011/10/17, 8:55 PM
 8. Magda Magdalena avem nevoie de oameni hotarati ca tine! Care sa gandeasca spre viitor si orientati spre rezultate. Numai un sistem eficient, multa munca si vointa ne poate salva. Nu vad o alta iesire-adica fara munca. Avem nevoie de schimbari majore, care vor fi dureroase pentru ca ne vor scoate din zona de confort si ne vor pune la treaba. Pentru ca pe termen lung, nu avem alte solutii. Nu mai merge „hai sa ne facem ca muncim, sau timpul trece banul merge”.

  Scris de KimSuroLover | 2011/10/17, 9:28 PM
 9. In sfarsit articolul acesta!!
  Sunt putin socata de viata unui adolescent coreean.Adica sa-si dedice intreaga tinerete scolii? 12 ore sunt exagerate…..pe bune si in plus doar 4 ore de dormit –––> te duce direct la o stare depresivă şi iritabilitate …..e absurd!Sa fi mereu axat pe lectiile,temele de la scoala,sa nu ai altceva de facut..e total anormal ,inteleg ca vor sa fie genii dar sa nu exageram,cu toate ca ma gandesc ca nu toate scolile sunt chiar asa…sper:| Torusi felicitari celor care rezista mie una nu-mi place scoala, apoi sa mai stau jumatate de zi in ea as inebunii!Imi place obiceiul lor de a scoate pantofii chiar si la scoala,de aici reiese ca curatenia este foarte importanta pentru ei! E bine ca pot manca in incinta scolii o mancare calda,sanatoasa,nu sandwich-uri ca noi!

  Scris de Lee Hana | 2011/10/17, 11:20 PM
 10. Stiam ca socala este foarte grea in Coreea, dar cu fiecare articol de genul asta mai aflu cate ceva care ma face sa mja bucur ca sunt la scoala in Romania. La ei examenul final dureaza 9 ore, eu nu as rezista 9 ore la rand doar sa dau examene, eu daca dau 2 teste in aceeasi zi, deja sunt super stresata. Daca ei stau atat de multe ore la scoala, cand mai au timp de teme sau le fac la clasele de studiu individual? Ma bucur sa vad ca acea zi dedicata sportului exista cum am vazut in Playful Kiss. Nu-mi pot imagina cum ar fi sa iau cina la scoala, nu as rezista o zi cu sistemul asta. Am vazut in Jungle Fish 2 ca profesorii bateau elevii, dar ma gandeam ca e doar o exagerare, nu-mi vine sa cred ca e permis. Totusi, studiatul intensiv da rezultate, am vazut la Golden Bell Challange ca liceeni au foarte multa cultura generala, raman cu multe din clasele anterioare.

  Scris de Madalina Dosa | 2011/10/18, 4:07 PM
 11. Eu una sunt pe de acord cu Coreeni!!! Insa sunt impotriva la faza cu batutul!!:)) Ar fi mult mai bine sa stai la scoala decat sa pierzi vremea pe net!!! Chiar as vrea sa stau macar o saptamana acolo sa vad cum e pe viu nu doar din „povesti„!!! 😀 >:D<

  Scris de Beky | 2011/10/20, 3:05 PM
 12. ……chiar dak pare exagerat mie miar placea sa fie si la noi asa,adika mie nu prea imi place la scoala,adika e plictisitor,nu stiu ar trebui ca sustemul din romania sa fie altfel sa invete ceva de la cel coreean adika elevul sa fie atras de scoala sa avem mai multe activitati,sa fie ceva interesant,sa vem activitati extrascolare chesti de genu,sa ne fie drag sa mergem la sc,nu doar sa mergem sa ne predea si gata invatati

  Scris de pinky rullzz | 2011/10/23, 9:01 PM
 13. Oare stie cineva cum este sa inveti ceva de buna voie si nesilit de nimeni? Stie cineva cum este sa inveti dupa propria placere fara nici un standard impus de stat?

  Scris de Cristina | 2011/10/23, 9:28 PM
 14. Din cate stiu, la varste mici, in afara de joaca, nimic nu se invata „cu placere”.Mai tarziu insa intelegi cat de bine iti prind cunostintele dobandite uneori „fara placera”!

  Scris de Magda Magdalena | 2011/10/23, 11:23 PM
  • Nu se invata din placere pentru ca sintem conditionati sa credem ca educatia trebuie fortata si ca materiile trebuie invatate. Ma intreb la ce le foloseste coreenilor cunostintele dobindite? Sint mai liberi decit altii? Este tara lor mai prospera ca altele? Doar ca stiu niste formule nu inseamna ca au primit o educatie adecvata.

   Scris de Cristina | 2011/10/23, 11:41 PM
   • Ceea ce dovedeste nici nu te-ai informat inainte de a raspunde.Coreea de Sud este la ora actuala economia cu cea mai rapida dezvoltare din lume.Am vrea noi sa traim ca ei, dar asta nu se poate decat cu munca .Noi prea ne-am invatat sa stam cu mana intinsa sa ne dea altii! Fara munca nu-ti da nimeni nimic , ba chiar iti da si un branci afara sa nu mai incurci lumea . Mai documenteaza-te chiar aici pe blog si ai sa vezi cum traiesc ei!

    Scris de Magda Magdalena | 2011/10/23, 11:56 PM
   • Aici nu este neaparat vorba de economie. Si economia Chinei este in plina dezvoltare, dar asta nu face ca cetatenii ei sa fie liberi.

    Sa-ti spun drept, eu nu vreau ca sa traiesc ca ei. Eu nu stau cu mina intinsa la nimeni, dimpotriva. Eu lucrez si imi platesc singura cheltuielile. Eu sint libera sa-mi educ copiii asa cum doresc, nu-mi impune statul ce sa-i invat. Aceasta libertate nu exista in Coreea. De ce as vrea sa fiu ca ei? Sclavii guvernului…

    Cum sa nu-ti dea nimeni nimic fara munca? Dar pentru „educatia” primita in scoli, plateste cineva in taxe ca sa acopere costurile? Nu se primeste ceva fara a lucra pentru asa ceva? Dar concediile de maternitate? Dar alocatiile pentru copii? Dar pensiile? Dar ajutoarele de inmormintare? Cite programe sociale sint care dau bani la oameni, fara ca acestia sa lucreze pentru acesti bani?

    De ce as vrea sa traiesc astfel?

    Scris de Cristina | 2011/10/24, 12:19 AM
 15. Wow ! aproape ca nu pot sa cred. Si care credeam ca la noi e mai ceva ca la inchisoare [la noi nu e organizare si mai mult se sta decat se fac ore] :)) Chiar si asa, e o parte buna a situatiei lor, adica totusi ca sa zic pe romaneste, nu iesi prost din liceu/universitate, insa e mult prea exagerat. Adica doar 4 ore de somn? mie nu-mi ajung nici 6 ore, pana la ultima ora imi cad ochii in gura [eu sunt de dimineata, de la 07:15 la 13:00]. Si pe langa asta sa te mai duci si cu o ora inainte ca sa faci curat in clasa , respectiv in toata scoala. Este bine ca nu este mizerie… [la noi mai mult se distrug lucrurile din clasa/scoala :))]. Si acel examen final… 9 ore?! dar ce anume iti da acolo?! totul pentru toti si pentru toate ! Si pe langa asta mai primesti si bataie ! Nici macar nu este permis asa ceva ! Cel putin nu ar trebui ! Ca sa fiu sincera, prea mult comunism 😐 Elevii nu au libertate deloc… Nu cred ca as putea trai viata de adolescent acolo. Probabil ei s-au obisnuit cu acest lucru, insa cred ca nici lor nu le convine… Poate ca totusi la ei este valabila zicala dupa munca si rasplata.
  Cand am zis la noi, m-am referit la tara noastra in general.
  PS: Acel dans din poza pun pariu ca este miscarea de la Sorry Sorry – Suju :X
  Sunt curioasa de mai multe lucruri despre Coreea de Sud,mai ales despre Seul. [mi-as dori sa merg acolo]
  Cu ocazia asta aflu mai multe 🙂 Gomawo pt informatii !

  Scris de Izw Bizw Tizw | 2011/10/24, 11:07 PM
 16. Pe o parte e bine că coreenii [scuzaţi cacofonia] pun preţ pe educaţie şi cel puţin ministrul Învăţământului nu se schimbă de Nşpe ori pe an şi mai apoi să introducă alte chestii care pot duce la şubrezirea învăţământului ca în alte ţări. Noi ne plângem de 6-7 poate şi 8 ore pe zi dar ei…sunt obişnuiţi cu aşa ceva. Anyway, educaţia este bună la ei, dacă 97% sunt absolvenţi de liceu. La noi.. cu chiu cu vai sunt 80% sau pe acolo.
  Pe de altă parte, îi compătimesc, serios. Au prea puţin timp liber şi sunt stresaţi şi la şcoală majoritatea şi totul duce la tentative de suicid. Unii chiar reuşesc. Şcolile de acolo măcar sunt curate…faţă de altele. La noi chestia cu ecologia nu ţine prea mult. Spun din proprie experienţă. XD Iar cu faza cu bătaia, chiar nu sunt de acord. rlly. Pentru o temă nefăcută să mănânci bătaie. Asta nu e corect deloc >.> mai degrabă renunţă la şcoală şi punct.

  Scris de Umi. | 2011/11/02, 4:48 PM
 17. foarte interesant….educatia e privita de ei foarte bine!

  Scris de Manea Adina Mihaela | 2011/11/04, 4:22 PM
 18. Stiam cate ceva despre scoala dar asta cu examenul final de 9 ore, cine ar fi crezut…si zicem ca la noi e greu si mult de invatat cel putin ei nu se vor duce la scoala cu lectiile neinvatate. Dupa atatea ore trebuie sa le intre ceva in cap.

  Scris de Georgiana Alexandra | 2011/11/07, 9:19 PM
 19. eu una….prefer scoala din romania :D, apreciez coreea din toate punctele de vedere, dar sincera sa fiu, nu mi-ar place ca toata viata mea sa fie …SCOALA!
  st deacord ca pentru a reusi in viata trebuie sa stii cate ceva, dar totusi mi se pare prea mult…sicera sa fiu chiar cred ca nu o sa ma mai plang ca am mult de lucru la scoala….
  si inca o dat asubliniez faptul ca-i apreciez nespus, eu una su cred ca as rezista:D

  Scris de Roxy | 2011/11/09, 9:39 PM
 20. Un lucru e sigur : as ramane corijenta la toate materiile (probabil) – deci nu as avea studii – apoi nu as avea cum sa ma angajez – as fi nefericita – and so on => concluzie cu toate ca sunt stresata ca anul asta dau bacul , sistemul lor ma face sa ma simt bine intr-un fel , probabil ca nu suntem sprijiniti de toata lumea ca elevii din Coreea , dar cel putin avem mai multa libertate ca ei . Nu imi petrec toata viata studiind , pot sa imi aleg singura meseria si sa ma descoper singura fara sa mor de oboseala si stres intre timp.
  Probabil ca par o ipocrita spunand asta , dar avem doar o singura viata , si nu sunt de acord cu petrecerea acesteia in nefericire totala. 😀
  Examenul care tine timp de 9 ore mi se pare foarte brutal deoarece se stie ce o persoana nu se poate contra mai mult de 6 ore pe un lucru , de asemenea , nici la locul de munca un om nu sta de obicei atata.Un alt lucru destul de ciudat este faptul ca un parinte isi poate chinui propriul copil sa isi petreaca 20 de ore din zi studiind continuu , nedandu-si probabil seama ca este un lucru care cere mult efort depus.
  Inteleg docma lor , prin invatat si disciplina , un om se perfectioneaza si devine bun si yada yada , dar unde este fericirea in toata treaba asta, unde sunt sentimentele? Dupa parerea mea o persoana care nu traieste si risca putin , nu traieste deloc, este mai vulnerabil si mai predispus greselii, nu spun ca sistemul nostru e perfect , dar cel putin ne alegem noi drumul.

  Sorry Sorry Jjang~!!!

  Scris de Angela Costina | 2011/11/22, 10:12 PM
 21. Poi miscarile sunt ale trupei Super Junior din cate stiu eu, orcum ei chear invata :)) Dar e nasol ca inca mai sunt batuti de profesori :-<
  P.S. Admir faptul ca autorii HallyuDex interactioneaza cu noi, fanii, prin comm-uri, Gamsamida ^_______^

  Scris de 예소야 Roxana | 2012/01/02, 3:12 AM
 22. Wow,nu stiu ce sa spun.Am ramas putin socata de faptul ca coreeni petrec atata timp invatand,in chestia cu ecologia si toate cele.
  Cu toate ca acum am aflat toate aceste lucruri,tot mi-as dori sa merg in Coreea.

  Scris de Loredana | 2012/01/12, 5:23 PM
 23. Este diabolic ac invatamant Or fi avand succese dar lipseste spiritul elevului Noi nu putem atinge ac performanta pt ca asta ins educatie indelung folosita N as putea accepta ac robie unde nu e loc si pt joaca si pentru chiar arta de a visa Le doresc mai multa libertate totusi copiilor

  Scris de mamaeli | 2012/01/28, 8:00 PM
 24. Aaaa acum am inteles.pe vremea cand ma uitam la Heartstrings eram putin nedumerita de ce Lee Gyu Won[Park Shin Hye] si Lee Shin[Jung Yong Hwa] pleaca de la facultate pe intuneric ^_~ acum stiu ^.^

  Scris de Miss Madness | 2012/02/09, 7:33 PM
 25. Sincer, mi-ar placea sa incerc (scoala din Coreea). O fi ea mai stricta, dar macar inveti, de asta mergi la scoala. Toata lumea abia asteapta sa termine scoala, dar sunt sigura ca tuturor o sa ne fie dor de acesti ani. Nu sunt vre-o tocilara, dar pur si simplu consider ca astia sunt cei mai frumosi ani si ar trebui sa facem totul in asa fel incat sa nu avem nici un regret pe viitor. : )

  Scris de RIOT483 | 2012/02/25, 9:39 AM
 26. Scoala la ei e foarte stricta intr-adevar. Nu stiu daca as fi rezistat la asa niste conditii [study 24/7], dar mi-ar placea sa fac un pic de master in Coreea sau in Japonia 🙂 E cu totul o alta poveste scoala la ei si la noi. Va fi o experienta interesanta, nu credeti?

  Scris de chibiwitch | 2012/02/25, 3:48 PM
 27. Foarte interesant articolul.Am mai auzit si eu ca sunt foarte stresati si ca este foarte mare competitia,dar cred ca ar mai trebui sa se si relaxeze :D.

  Scris de Ana | 2012/02/25, 8:32 PM
 28. interesant ..mai stiam si eu cateva chesti legate de scoala in Coreea de la cativa prieteni coreeni dar nu asa detaliat..mie mi-ar placea totusi sa fiu acolo la scoala XD

  Scris de Seven | 2012/02/25, 10:27 PM
 29. As vrea sa fie si la noi concursuri in aer liber si competitii si festivaluri, ca sa ne punem in valoare abilitatile, etc. dar e cam greu la noi. Pacat ca nu se da atata importanta invatatului si la noi in tara. Adica ok si la noi se invata calumea in unele scoli, licee, facultati dar e pe stilul vechi de toceala, nu e nimic practic care sa ne capteze atentia si sa ne faca sa venim la ore cu drag.. 😐 asta e! Sa speram ca o sa le urmam si noi exemplul cat de curand..

  Scris de Lavi | 2012/02/25, 10:53 PM
 30. Nici macar nu stiu daca sunt sau nu sunt de acord cu asta. Pe de o parte acest sistem de invatamant se pare ca da roade, caci Coreea de Sud are una dintre cele mai mici rate de analfabetism. Pe de alta parte bietii elevi sunt foarte chinuiti…mi se pare absurd ca un tanar sa doarma 4 ore pe noapte din cauza invatatului.

  Scris de Soo Youn | 2012/02/26, 1:47 PM
 31. mie mi.ar placea sa traiesc intr.o tara cu un asemenea sistem de invatamant. mai ales ca daca de mic te nasti si traieste intr.un asemenea mediu, vei fi obisnuit cu el si nu ti se va parea greu. de asemenea, cum scria si in articol, coreea este o tara cu un grad de dezvoltare ridicat. mi se pare normal ca daca vrei sa ai perfomante si sa nu pici la bac [ cum s.a intamplat anul trecut] sa si muncesti pe masura. eu sunt a12a si mi.as dori sa am parte de toate conditiile pe care le au coreeni [ chiar daca pentru o sc si o sala de curs curata ar trebui sa spal podele, chiar daca ar trebui sa fim 40 in cls – e imposibil sa nu.ti faci prieteni intrei acei 40 de oameni din cls, prieteni cu care impartasesti momente si care te ajuta sa treci peste tot ce presupune liceul, chiar daca mi s.ar schimbar profesorii – ai ocazia sa inveti lucruri noi de la fiecare in parte].

  Scris de Dana Ha | 2012/02/26, 4:59 PM
 32. Multi zic ca le-ar placea sa traisca intr-o tara cu un semenea sistem de invatamant dar dupa ce traiesc acolo o sa regrete mult dorinta aceea. Am multi prieteni coreeni care sunt foarte gelosi pe viata nostra. Ei toata viata o au in scoli si dupa munca. Sunt tot timpul extenuati si chiar cu scrie si in acest articol ei cateodata ajung la suicid. Viata lor e controlata complet de scoala si weekend-ul stau majoritatea timpul in librarii.
  Imi poveste un prieten ca 2 saptamani cat timp nu am vorbit (el e din coreea de sud) el majoritatea timpului era la biblioteca invata pentru examen, singurul lui timp liber era cand mergea acasa sa manance sau la un restaurant. Si in ziua examenului nici avioanele nu aveau voie sa treaca pe deasupra orasului ca nu cumva sa distraga atentia elevilor cu zgomotul produs de motoare.
  Mi-a zis noi vedem totul ca un rai (i-am povestit si de cum s-a picat la BAC anul trecut) numai ca ei ar alege viata nostra fiindca ce au ei nu prea e viata de licean cum e la noi sa te si distrezi 😐

  Scris de Vlad Maria | 2012/02/28, 9:15 PM
 33. dansul pe care il faceau aia era de la super junior!!!!!mie imi place uniforme la fete

  Scris de bianca | 2013/05/21, 10:44 AM
 34. Este sooper! Mereu m-a interesa cum este scoala in Coreea de Sud. Mie imi place si limba lor,cum arata,obiceiurile…TOTUL! Nu mi se pare exagerat sistemul lor de invatamant,ci chiar OK. Macar in Coreea sunt persoane care se tin de scoala, mai multi. Verisoara mea a mers sa faca liceul acolo,nu stiu cum de a reusit. Stiu ca a invatat la perfectie engleza,iar apoi a invatat Coreeana. Astfel a ajuns in COREEA DE SUD. Mi se pare ca,,,,coreeni chiar sunt bine dispusi in tot ceea ce fac. Cred ca o sa merg si eu in Coreea,caci cu engleza ma descurc Good.Este un vis ce ma tulbura de cand eram mica. Acela fiind sa merg in Coreea. Cred ca este printre cele mai bune tari. Dorinta de a ajunge acolo este imensa si ma gandesc mereu la asta.

  Scris de Ana-Maria | 2013/06/04, 6:44 PM
  • Sa sti ca ai dreptate! Nu mi se pere deloc exagerat. Si in plus,cum a scris si in prezentare,nu toti elevii merg la scoala(nu sunt obligati) si daca nu ati observat,cei mai multi merg la scoala. Daca nu ar vrea,nu ar merge. Si pe langa asta ei sunt obisnuiti cu stilul asta de viata. Am o prietena in Coreea de Sud si mi-a spus ca pt. ea nu mai este nici o problema cu programul. Cum v-am spus,asa este la ei.Nici ei nu cred ca ar fi obisnuiti cu programul nostru, si ei ar rmane uimiti,va spun sigur!
   Pe mine ma pasioneaza foarte mult Coreea de Sud.Am sperat mereu sa merg acolo si poate o sa merg,impreuna cu familia…

   Scris de Octavia | 2013/06/04, 6:54 PM
 35. Mi se pare interesant faptul ca ei tin atat de mult la scoala. Adik si eu tin la ea pana in cls a 10-a am avut 10 pe linie,apoi au aparut si 8 si 9 nu altele. Dar este interesant ca in Coreea sunt multe pers. dornice sa invete. Daca ar fi asa si in Romania…….
  Chestia e ca in Coreea se gasesc si locuri de munca bine platite,tot ce vrei,asa ca scoala nu poate fi mai prejos. Coreea de Sud este foarte dezvoltata in bine.

  Scris de Alexya | 2013/06/04, 7:01 PM
 36. Dansu’ din poza cred ca e SORRY.SORRY-SUJU,nu-i asa? il adorrrr! Ma impresioneaza capapilitatea copiilor de acolo! Sunt foarte hotrati in ceea ce fac.Ma intereseaza totul despre Koreea de Sud! In special capitala ei,orasul Seoul! EEEEEE minunat! Un loc precum in vise!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Scris de Alexya | 2013/06/04, 7:28 PM
 37. mi-a placut acest articol depre coreea de sud as mai dori si alte informati, sunt o fan a filmelor si sunt fascinata de cultura lor sunt un oameni muncitori si patrioti ceea ce la noi a cam inceput sa dispara cu regrete zis

  Scris de Ivan Costel | 2014/11/12, 11:01 AM
 38. Mi se pare o tampenie ce este scris aici. Cu patru ore de somn pe noapte aduce copilul ala la boala sigura.Nici in Coreea de nord nu cred ca se poate intampla asa ceva. Cine a scris asa ceva?

  Scris de alice | 2014/11/12, 9:45 PM
 39. Educatia ,bunele maniere se fac de mici in funcie de varsta. Admir vointa ,traditiile culturale , obiceiurile , care sunt naturale. ei invata din dorinta de a sti si a urca cat mai sus. noi vrem sa fim cat mai sus ,dar prin pile, inselaciune ,parvenitism ..in afara de scoala fac mult sport ,activitati diferite in cadrul scolii. In general in toate tarile asiatice scoala este la fel. In china este cea mai dura.

  Scris de negrea mariana. | 2015/01/27, 5:57 AM
 40. imi place foarte mult coreea are obiceiuri si traditii frumoase si mai ales ca ei respecta legile mi-as dori sa fac parte dintr-o scoala din coreea

  Scris de Diana | 2016/03/05, 6:28 PM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: