citeşti...
→ SOUTH KOREA DEX

TEMPLUL HAEINSA

Templul Haeinsa, cuibărit între dealurile verzi ale parcului naţional Gaya-san, a fost fondat de către călugării Suneung şi Ijeong în anul 802 d.Hr.. El deţine cea mai completă colecţie de texte budiste, Tripitaka Koreana, inscripţionate pe 80.000 de plăci de lemn între anii 1237- 1248. Clădirile Janggyeong Panjeon, care datează din secolul XV, au fost ridicate cu scopul de a adăposti textele ce au fost declarate adevărate opere de artă. Fiind cel mai vechi depozit al Tripitaka, templul a dovedit o adevărată măiestrie în inventarea şi aplicarea regulilor de păstrare ale textelor.

 

“World Heritage Committee” a declarat că versiunea coreeană a scrierilor budiste de la templul Haeinsa este una dintre cele mai importante şi mai complete din cadrul doctrinei budiste a lumii. Un alt aspect ce a făcut Tripitaka remarcată este şi vehimea sa, dar totodată şi aspectul estetic foarte bun, ce a fost menţinut datorită soluţilor dezvoltate din secolul XV cu acest scop

Din punct de vedere al importanţei istorice, colecţia este considerată o moştenire culturală nepreţuită, datorită asocierilor cu ideologiile, religia, evenimentele din trecut. Dintre toate templele budiste coreene, 3 au fost numite “Cele 3 bijuterii ale budismului coreean”.

Haeinsa, cel mai mare templu din Coreea de Sud, este cunoscut şi sub numele de “templul bijuteriilor Dharma”; iniţial, termenul de “bijuterie Dharma” se referea la doctrina budistă sau colajul de învăţături budiste ce au constituit mai apoi baza legilor acestei religii. La templu trăiesc în jur de 500 de călugări budişti, care studiază şi au grijă de scrierile Tripitaka. Templele construite în secolele XVIII-XIX, în China şi Japonia în vederea adăpostirii altor scrieri de acest fel, sunt inferioare ca structură şi rezistenţă celui din Coreea.

 

Textele Tripitaka Koreana au fost scrise cu caractere chinezeşti; cele de la Haeinsa sunt singurele care conţin informţii găsite în versiunile Khitan şi Sung din nord, care aproape nu mai există în zilele noastre. În aceste scrieri se mai găsesc şi alte 3 texte ce au rămas aproape necunoscute: Churim, IIch’ae Kyongumui şi Naejon Suhamumso.

Acestea au fost scrise în Namhae (sudul provinciei Kyongsang), iar după finalizarea lor au fost depuse la Taejanggyong p’andang, în exteriorul porţii de vest a fosrtăreţei Kanghwa. În 1251 s-a ţinut o ceremonie pentru a sărbători terminarea scrierii lor; prima dată au fost mutate în anul 1318 la templul Sonwonsa din insula Kanghwa, iar în 1398 în depozitul actual, din cauza invaziilor străine de la sfârşitul perioadei Koryo. Sursele spun că însuşi regele s-a dus la râul Yongsan (azi râul Han) pentru a supraveghea transportarea inscripţiilor.

Cunoaşteţi alte temple coreene pe care aţi vrea să le vizitaţi? Care sunt acestea?

Anunțuri

Discuție

9 gânduri despre &8222;TEMPLUL HAEINSA&8221;

 1. Waw!Deci Coreea are o istorie minunata.De fiecare data cand citesc despre ea raman uimita.Nu pot sa cred cate informatii am aflat si cate mai sunt de aflat.Nu e de mirare ca Hallyu e tot mai raspandit in lume (daca m-am exprimat corect),oamenii au ce afla.

  Scris de Sabo Alexandra | 2011/10/28, 10:44 PM
 2. Multumesc.Am citit despre Tripitaka Koreana prea putin.Interesant ce faceau ei pe la 1200 si ceva!

  Scris de Magda Magdalena | 2011/10/28, 11:18 PM
 3. Templurile oare sunt deschise pentru a le vizita si cei care nu sunt budisti… Eu nu sunt budista, dar chiar as vrea sa vizitez un templu intr-o zi, sa vad cum e atmosfera acolo. Articolul este interesant si am aflat multe informatii din el, nici macar nu stiam ce e Tripitaka Koreana.

  Scris de Madalina Dosa | 2011/10/29, 10:43 AM
 4. Am aflat foarte multe din acest articol si sunt foarte fericita ca pot citi toate aceste detalii aici.Niciodata nu am citit despre Tribitaka,dar are o istorie cu adevarat interesanta.
  Acest templu este foarte bine pastrat si de asemenea placutele de lemn sunt foarte bine pastrate si acest loc este chiar un punct turistic din Coreea pentru ca secretele religiei budiste se pastreaza acolo.

  Scris de Andreea Ianos | 2011/10/29, 4:52 PM
 5. ce draguta istorie au templele astea, au o arhitectura hipnotizanta!!<3 e interesant pentru ca uneori se leaga si de japonia sau china,unele firicele provenind din respectivele tari!
  Templul Bongeunsa ,este foarte atractiv mi-ar placea mult sa-l vizitez ,iar un alt templu renumit este templul Jogye,un templu budist ,pe care sincer m-a uimit ca chiar Richard Gere l-a vizitat.Celebrul actor, care este un budist practicant, a declarat marţi, de la templul Jogye, că apreciază foarte mult varianta coreeană a budismului şi tradiţiile asociate acestei religii.ce dragut nu-i asa?:)

  Scris de Lee Hana | 2011/10/29, 7:37 PM
 6. Inca o data coreeni domonstreaza cat de minunati sunt , cata rabdare trebuie sa fi avut persoanele care le-au scris , cat de determinati au fost sa le ingrijeasca si ocroteasca impotriva timpului si hazardelor. Chiar sunt curioasa ce alt imparat/rege/presedinte s-ar fi deranjat sa le supravegheze mutarea el insusi , cine a dat vreo davada de respect pentru religie mai mare decat asiaticii ?
  As vrea sa vizitez toate templele si casele istorice din Coreea, daca ar fi cu putinta , pentru ca merita si sunt sigura ca nu as fi dezamagita din acest punct de vedere.

  Scris de Angela Costina | 2011/10/30, 8:42 PM
 7. Ce superb este acolo.Mereu mi-am dorit sa am sansa de a vedea un asemenea templu.Mi se par foarte interesante,de la constructia frumoasa pe care o au pana la istoria care o poarta in spate.
  Inteleg de ce acele texte sunt nepretuite:exista acolo de mii de ani. Nu pot sa cred ca fondat in anul 802 ,templul inca se afla in picioare.De cata iubire si daruire trebuie sa fi avut parte de-a lungul anilor!

  Scris de Yomi Midori | 2011/11/01, 10:31 AM
 8. Vreau sa va anunt ca scriu despre el la Lb. Engleza ^____________^ Sa speram c-o sa-i plka Doamnei Profesoare >.< Trb sa-i plaka :)) E asa cute <3____________<3

  Scris de 예소야 Roxana | 2012/01/27, 11:52 PM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: