citeşti...
→ SOUTH KOREA DEX

FRUMUSEȚE: STIL COREEAN[2]

„Această alergătură pentru a obţine frumuseţea occidentală a cuprins şi alte state, pe lângă Coreea de Sud, cum ar fi Japonia şi China. Cultura pop coreeană domină Asia prin drame, filme, cosmetice și tehnologie. În 2004, după succesul răsunător al dramei Dae-jang-geum, mai multe femei din Japonia şi Taiwan au venit la clinicile de chirurgie estetică din Coreea și au cerut operații estetice care să le facă să semene cu personajul principal din  drama mai sus amintită, Young-Hae Lee, care este binecunoscută pentru ochii ei mari şi rotunzi, bărbie mică şi nas uşor ridicat. Dar poate acest val de operații estetice va fi doar un trend efemer, cum sunt blugii skinny.

Totuşi, dovezile existente indică faptul că acest ideal de frumuseţe nu este un trend, ci un standard de frumuseţe foarte real care se dezvoltă în sânul societăţii coreene. Înfăţişarea joacă un rol din ce în ce mai important la locul de muncă, iar bărbaţii recurg şi ei tot mai des la operaţii estetice. De exemplu, vărul meu de 29 de ani care este mai slab şi înalt, primeşte mai multe oferte de muncă decât prietenul lui care este mai mic de înălţime și mai bine făcut, cu toate că ambii au terminat aceeaşi facultate de prestigiu, Seoul National University, cu note asemănătoare. 

Postul de ştiri ABC anunţă că bărbaţii apelează din ce în ce mai des la clinicile de chirurgie estetică, iar în unele zone aproximativ o treime dintre clienţi sunt bărbaţi. Operaţiile la care recurg bărbaţii sunt aceleaşi la care recurg şi femeile-operaţie pentru pleoapa dublă şi ajustarea nasului. Cu alte cuvinte, standardele de frumuseţe nu se aplică doar la femei, ci şi la bărbaţi. În urma unui sondaj realizat de revista Men’s Health „86% dintre bărbaţii sud-coreeni cu vârste cuprinse între 25 şi 37 de ani cred că vor obţine un job mai bun dacă au un corp sănătos şi arată bine„. Mai bine de jumătate din populaţia coreeană de parte masculină nu este mulţumită cu propria înfăţişare. Nu este o coincidenţă faptul că toate participantele la Miss Univers din ultimele două decenii au o înfăţişare mult occidentalizată până acolo încât nu-ţi mai dai seama care este de origine asiatică, hispanică sau caucaziană. În consecinţă, rata în continuă creştere a operaţiilor estetice şi numărul din ce în ce mai mare al celebrităţilor care arată aproape caucazian, drept rezultat al acestor operaţii, indică proporţiile pe care standartele occidentale de frumuseţe le ia în Coreea. Poate că dorinţa de a arăta cât mai occidental îşi are rădăcinile în trecut, cu influenţe atât politice cât şi culturale. În timpul erei imperialiste din anii 1800, noţiunea de „supremaţie a rasei albe„ s-a întipărit adânc în conştiinţa umanităţii. Naţiunile vestice, cum ar fi Statele Unite, încă sunt printre cele mai puternice şi bogate din lume. Poate că noţiunile de  „a merge, vorbi şi arăta„ ca rasa albă sunt adânc întipărite în inconştientul public. De exemplu, multe ţări din lume, printre care şi Coreea de Sud, trebuie să vorbească limba engleză, limba celei mai mari puteri a lumii-Statele Unite-ca limbă secundară. Drept rezultat, mulţi elevi sud-coreeni pot ţine o conversaţie în limba engleză înainte de a intra la liceu. Poate că această obsesie a frumuseţii provine din interioul naturii umane, care mereu se zbate pentru ceea ce se crede că este mai bine. Coreenii asociază frumuseţea cu cea din ţările care sunt mai bogate şi în consecinţă încearcă să arate cât mai mult ca locuitorii acestor ţări. În esenţă, această goană după frumuseţe nu este diferită de aviditatea după bani şi faimă. Întotdeauna altcineva este mai frumos, mai înalt şi mai deştept. Ne dorim mereu ceea ce nu avem.  

Sau poate că aceste standarde de frumuseţe provin din dorinţa oamenilor de a se conforma. Avem tendinţa să simplificăm concepte de viaţă în alb sau negru, bun sau rău, trist sau fericit, frumos sau urât. Şi odată cu globalizarea, pe teritoriul Asiei de Nord-Est au intrat şi noţiunile globale de frumuseţe. Pentru că Parisul şi New York-ul sunt centrele modei, coreenii acordă atenţie şi standardelor de frumuseţe prezentate aici. Drept rezultat, aceştia îşi doresc să reducă diferenţele dintre înfăţişarea lor şi cea a occidentalilor şi astfel recurg la operaţii.  

Soluţia pentru a eradica această problemă este să educăm fiecare individ în parte. Deoarece mai mult de jumătate din populaţia Coreei este nemulţumită de aspectul său fizic, ne indică faptul că există o problemă de ordin cultural. Dar înainte ca fiecare individ în parte să se schimbe, schimbările trebuie să se producă la nivelul celor care joacă rolul de model pentru populaţia de rând: celebrităţile şi alte figuri mediatizate. În mare, faţa mass-mediei în Coreea trebuie să se schimbe. Trebuie să se oprească din a transmite că frumuseţea înseamnă Nicole Kidman şi Britney Spears şi să scoată în evidenţă frumuseţea trăsăturilor asiatice. Trebuie să realizeze că ochii mici, feţele mai rotunde şi nasurile mai turtite pot fi frumoase. Continuând să recurgă la operaţii pentru pleoapa dublă şi ajustarea nasului, coreenii îşi resping trăsăturile naturale ale propriei rase şi perpetuează noţiunea conform căreia trăsăturile occidentale sunt mai frumoase.„

Autor: Julia Yoo

Traducător: Andreea Olaru

Anunțuri

Despre KimSuroLover

Iubesc Coreea şi tot ce ţine de cultura acestei ţări. Când citesc, urmăresc vreun film despre această minunată ţară sau ascult frumoasa muzică kpop şi tradiţională, mă simt pe altă lume. Vreau să vă ofer şi vouă experienţe din această lume, vreau să trăim împreună bucuria şi emoţiile care ne leagă atunci când intrăm în legătură cu frumoasa lume din Ţara Dimineţilor Liniştite. Sper că nu am exagerat cu sentimentalisme, exprim doar ce simt eu şi sunt încântată să împărtăşesc cu voi aceste sentimente. Mulţumesc.

Discuție

13 gânduri despre &8222;FRUMUSEȚE: STIL COREEAN[2]&8221;

 1. In primul rand vreau sa zic ca m-ai nimerit cu expresiile: „Întotdeauna altcineva este mai frumos, mai înalt şi mai deştept. Ne dorim mereu ceea ce nu avem.”, parca citesti gandurile :))
  Si in al 2-lea rand: Stiti ceva? Cum ar fi daca s-ar interzice prin lege sa se mai faca operatii estetice (Bine inteles excludem cazurile de nevoie medicala, de ex accidente de masina) :-> Adica daca nimeni nu si-ar mai face operatii estetice toti ne-am da seama cat de frumosi suntem cu adevarat si notiunile de „cute” sau „pretty” sau „nice” sau „beautyfull” sau cum vreti sa ziceti s-ar schimba radical. Atunci cand cineva isi face operatii estetice normal ca arata mai bine decat cineva fara, iar cel fara isi face la randul sau operatii estetice, sa nu fie mai prejos si tot asa, daca nu-si mai face nimeni, ca pe vremea lui Dae JangGeum (Ca tot ai adus vorba) am realiza cat de frumoasa e lumea ^______^ Atunci nu exista asa ceva si se relateaza totusi in istorie ca au fost fete foarte frumoase si-n trecut, fara operatii (Regina SoYa, Concubina DongYi, Curtezana Hwang JinYi – Cea mai frumoasa Gisaeng, etc.). Trebuie sa ne indreptam cumva 😕 Si app, in a 5-a poza, cea cu etapele transformarii prin operatiile estetice mie personal mi se par cele mai cute cele 2a din mijloc….Adica vedeti ca si „perfectiunea” e relativa, nu tuturor ne plac aceleasi lucruri, in concluzie, cu sau fara operatii tot se va gasii cineva sa strige: „Urat-o!/Uratule!” dintr-un colt, fie ca esti vedeta, fie ca esti un om obisnuit, si niciodata nu vom putea sa facem pe plac ochilor tuturor privitorilor, asa ca mai bine lasam operatiile estetice si ne punem pe sport daca vrem un corp frumos, inventam coafuri noi daca vrem un HairStyle potrivit personalitatii noastre, ne machiem daca vrem neaaparat „pleoapa dubla” (Cat de cat se vede diferenta intre un ochi machiat si unul nemachiat, cu sau fara pleoapa dubla) si facem lucruri care teoretic ni se par mai complicate, pt ca trebuie sa ne folosim imaginatia si sa muncim la ele, dar cand le punem in practica avem o placere aparte, decat sa ne ducem la clinica, cum ni se pare mai usor: Stai pe un scaun, te deseneaza un doctor cu marcker pe fata si zice: „Aici ridicam, aici rasucim, aici strambam, aici indreptam”, zice niste termeni stiintifici de care nu ai auzit si poate ca nici nu exista, dar ii zice ca sa te convinga (Iar noi fraieri punem botul (Scuzati expresia, dar cam asa e in unele cazuri 😕 )), te cheama peste doua zile, baga toate fiarele posibile in corpul tau, zice ca arati perfect si dupa……Nota de plata pe care cand o citesti parca e numar de telefon O.o Sa fim seriase :)) Trebuie sa fim ingenioase si naturale si totul va fi bine ^_________^

  Scris de 예소야 Roxana | 2012/02/15, 9:52 PM
 2. sunt frumoase/i si naturali/e. fara operatii <3..bine nu toti..ca oriunde 😀 ..oricum..interesant post. ^^

  Scris de Dobre Maria Claudia | 2012/02/24, 12:49 AM
 3. Coreenii pot rămâne aşa cum sunt, că noi [ cei care ii vedem cei mai frumoşi din lume ] tot ii iubim. Odata ce ajungi să dezii dependenţi de ei, îţi ajunge. Nu te mai interesează că au un coş pe frunte şi o pleoapă dublă. Ce-i care-i iubesc, ii iubesc aşa cum sunt, fără nici o pretenţie.

  Scris de ZxPoox. | 2012/02/24, 1:36 AM
 4. Mie imi plac foarte foaaaaaarte mult trasaturile coreenilor.. As da orice sa ma fi nascut acolo !:(
  Mi se pare foarte interesant articolul pentru ca sunt unele lucruri pe care nu le stiam .:D
  Multumim ❤

  Scris de EvilKyu | 2012/02/24, 10:33 AM
 5. Foarte interesant articolul :D!! Sincer mass media are cel mai mare impact asupra vedetelor dupa cum se relata si in articol, dar asta e. Noi tot ii iubim:D:D.
  Multumim pentru articol♥!!

  Scris de yusty | 2012/02/24, 9:04 PM
 6. Eu nu am nimic impotriva operatiilor estetice la urma urmei cel mai important lucru este sa se simta fiecare bine in pielea lui iar daca unii considera ca au nevoie de o schimbare de ce nu? Coreeni pentru mine sunt mirifici cu si fara operatii estetice pentru ca au o personalitate pura care se trage din culturile si traditiile lor interesante.Eu ii vad deosebiti..sunt multe femei frumoase si barbati atractivi cu si fara operatii estetice …important e ca fiecare sa poata sa ridice privirea cand trece pe strada sa fie impunator fie cu operatii fie fara …nu mi se pare o rusine in aceasta alegere la urma urmei nimeni nu e perfect si avem tot dreptul in a face schimbari in viata noastra insa uneori sa nu exageram..Apropo am observat ca ati pus o poza din filmul 200 Pounds Beauty care este de-a dreptul impresionant merita vazut e chiar pe tema aceasta si e placut sa fi alaturi de personaj sa observi prin ce a trecut si sa il intelegi oarecum:)

  Scris de Lee Hana | 2012/02/25, 1:50 AM
 7. Ca sa te simti bine, trebuie sa arati bine… ce putin eu asa sunt. Nu sunt impotriva operatiilor atata timp cat nu sunt exagerate si iti permiti. In alta ordine de idei, imi plac foarte mult trasaturile coreenilor. Mi-ar fi placut mult sa arat asa, dar pana la urma sanatosi sa fim…

  Scris de RIOT483 | 2012/02/25, 9:45 AM
 8. Deci…eu ii invidiez pentru ca sunt asa frumosi…si ei isi doresc sa aiba trasaturiile noastre..pff.
  Sunt superbi asa cum sunt,nu ar trebuii sa incerce sa se schimbe.
  Cat as vrea sa am eu fata si corpul lor <3!

  Scris de MinHii | 2012/02/25, 1:29 PM
 9. Articolul acesta mi se pare foarte trist tocmai prin faptul ca este atat de adevarat. Nu doar sud coreeni ci noi toti incercam sa fim altcineva si, tocmai prin aceasta incercare incepem sa intram in conformism si sa devenim fiinte care nu ne reprezinta.

  Scris de Soo Youn | 2012/02/25, 3:20 PM
 10. uite inca un aspect cu care nu sunt de acord si care se practica peste tot, chiar si la noi: angajarea pe baza infatisarii. Nu mi se pare corect si nu e nici bine. Adica degeaba angajezi pe cineva care e super hot si nu stie nimic decat daca angajezi pe cineva care chiar are in cap ceva si poate nu arata atat de bine. Aspectul se poate rezolva cu ceva machiaj sau chiar operatie estetica daca este necesar, dar creierul mai greu. Poate ca sunt rea, dar nu mi se pare ok practica asta.

  Scris de chibiwitch | 2012/02/25, 3:34 PM
 11. Sincer, singurul lucru care mi se pare absurd e faptul ca ei pun foarte mult accent pe frumusete. Poate ca ei se simt complexati de anumite chestii, dar mie chiar imi place cum arata coreeni. Probabil cea mai mare greseala e faptul ca ei compara frumusetea europenilor si americanilor cu a lor si vad o deosebire mare. insa, in ochii mei, ei sunt chiar mai frumosi ca noi. Si nu ma refer aici numai la idoli. Ei sunt cautati pentru asa ceva, pentru ca asta da bine pe sticla, dar am vazut si coreeni care sunt frumosi din alte puncte de vedere.

  Scris de Alexandra (@Alecsush) | 2012/02/28, 8:26 PM
 12. Trebuie sa recunosc ei sunt niste oameni foarte frumosi, si chiar daca acum citesc ca majoritatea i-ar accepta pe idoli fara operatii nu cred asa ceva. De multe ori aud in diverse conversatii ca „vai ce par are,ce nas are sau vaaai ce fata are!” asa ca eu chiar as spera sa nu mai se chinuiasca atat pentru frumusete fiindca sincer dupa o operatie estetica treci prin multe dureri, sa vad exact cati Kpop-eri sau fani Korea raman cu adevarat!

  Si chiar mi se pare foarte stupida ideea de a angaja dupa frumusete! Ar trebui sa caute oameni cu creier nu cu frumusete! ce faci cu frumusetea daca nu ai nimic in cap? Chiar si asa eu tot iubesc Coreea chiar daca are stangacirile ei

  Scris de Vlad Maria | 2012/02/28, 9:05 PM
 13. Da,asta este adevarata fata a Coreei de sud;superficialitate si multe operatii estetice.Nu inteleg aceasta „febra a serialelor coreene” in Romania;reflecta exact opus societatii coreene.Barbatii coreeni sunt destepti,fac bani,pot avea servicii foarte,foarte bune insa sunt autoritari si duri cu partenerele de viata.Cel mai frumos cadou pentru o tanara coreeanca la 18 ani este (ghici?);o operatie estetica…Femeile sunt presate de societate sa fie extrem de slabe,cu trasaturi faciale suple( tipic rasei caucaziene) pentru a place barbatilor,pentru a gasi un servici bun,etc.Si cum multe nu reusesc ,ajung in cabinete de chirugie plastica (la fel de dese precum stomatologiile la noi) si sufera operatii la ochii( pentru a avea acel „double lid”),la maxilare(!!!),coapse,glezne.Acesta e trendul corean,pe langa faptul ca daca nu te imbraci de la firme sau nu ai macar o geanta de firma, lumea de priveste ca pe un neica nimeni.Inafara de asta majoritatea barbatilor coreeni,stau sub papucul familiei pana la 30+ ani,sunt familisti si oarecum xenofobi (cati coreeni ati vazut casatoriti cu albe!? de negrese nu mai zic sau hispanice,etc).Rata de suicid in Coreea este mai mare ca in Japonia.Da, au muzica superba,seriale impresionante,actori mama-mama (desi 99% sunt contrafacuti,da,inclusiv barbatii!) insa sunt o societate foarte dificila,mai ales pentru noi cei obisnuiti cu libertatea si cele obisnuite cu feminismul,”girl power” al democratiei;sursa: unchiul meu plecat de ani buni in Busan,uimit de seriozitatea si profesionalismul coreenilor dar si dezamagit de multe altele (inclusiv femeile coreene).Asa ca fetelor chiar si pentru un „average” korean de 1.70 si 90 kile,o alba supla si feminina ar fi considerata prea barbatoasa,prea mare,prea emancipata,prea nu stiu cum (exceptii fac cei care au studiat si au muncit inafara si au mai vazut si alte natii).Scuzati-ma ca v-am „taiat filmul”,una peste alta haideti sa ne clatim ochii cu frumosii din seriale (si eu ma uit ca na’ ce-i frumos ii place si lui Dumnezeu).

  Scris de cami | 2012/03/01, 9:06 PM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: