citeşti...
→ SOUTH KOREA DEX

MUZICA TRADIŢIONALĂ COREEANĂ: HANGUK EUMAK

Sentimentele arzătoare din inimă se fac simţite în sunetul vocii. Acesta este primul concept pe care trebuie să-l cunoşti dacă vrei să întelegi muzica tradiţională coreeană. În profunzimile muzicii tradiţionale coreene, ascultătorii descoperă istoria Coreei, o istorie plină de amărăciune şi durere. Multe melodii care au fost transmise de la o genereţie la alta, „vorbesc„ despre sentimente de despărţire. Coreenii cântau atunci când nu îşi mai puteau ascunde tristeţea.

Desigur că nu toată muzica coreeană este tristă. De exemplu, muzica de la curtea regală este un gen folosit pentru ceremonii şi ritualuri. Acest gen de muzică elogia reuşitele regilor din trecut. Forma riguroasă a acestui tip de muzică era mult mai importantă decât conţinutul. Prezentarea şi utilizarea fiecărui instrument în parte erau de asemenea simbolice. Un exemplu de muzică tradiţională oficială coreeană este muzica ritualică Jongmyo Shrine.  Această muzică era cântată la ritualurile întreprinse de regii din vechime şi a fost adăugată pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Dacă muzica formală era pentru cei care conduceau, muzica populară era pentru cei conduşi. Pansori este un exemplu de muzică populară coreeană care face parte din patrimoniul mondial UNESCO.  Pansori este un gen muzical interpretat de cântăreţi talentaţi, acompaniaţi de un toboşar.  Dar chiar şi cei mai puţin talentaţi pot cânta aceste melodii. Coreenii cântau când se aflau pe câmpul de muncă, când se despărţeau de persoana iubită sau când întâmpinau probleme şi viaţa era grea. Cântecul popular este cântecul poporului. În concluzie, cântecul popular este muzica tradiţională cântată cel mai des de către coreeni.

Muzica tradiţională coreeană cuprinde atât  emoţiile plăcute cât și pe cele dureroase trăite de coreeni de-a lungul timpului. Chintesenţa muzicii tradiţionale coreene este reprezentată de Arirang. Arirang este numele unei melodii care a devenit un simbol al culturii coreene.  Există mai multe variante ale acestui cântec, forma acestuia variind de la o zonă la alta. Jeongseon Arirang se întâlneşte în Jeongseon, un munte îndepărtat din Gangwon-do. Jondo, o insulă din Jeollanam-do este zona în care găsim Jindo Arirang. Numărul variaţiilor acestui cântec este de câteva sute, dacă luăm în calcul şi ritmurile modificate. Refrenul este acelaşi, chiar dacă linia melodică diferă de la o zonă la alta: „Arirang Arirang Arario„. În esenţă, această melodia este una de rămas bun.  Denumirea de Arirang provine din cuvântul coreean pentru colină. Cu o suprafaţă muntoasă de 70%, Coreea are multe coline de-a lungul ţării. Mulţi coreeni  s-au despărţit şi au murit pe aceste coline. O emoţie de regret profund străbate ritmurile cântecului Arirang, începând chiar cu pronunţia titlului-‘Arirang’ evocă sentimentele şi lacrimile vărsate de către coreeni şi amintirea poveştilor triste din trecut.

Muzica tradiţională coreeană este mult diferită de cea a altor locuri. În muzica din Vest, spre exemplu, o notă corespunde unui sunet. În metrica muzicii coreene, însă, ritmul este menţinut de respiraţie.  Unitatea în care se măsoară ritmul este diferită faţă de alte ţări. Şi mai interesant este că muzica coreeană nu are nevoie de dirijor. Muzicienii dintr-un grup trebuie să cânte la propriul instrument în ritmul respiraţiei sale şi a colegilor săi. Ritmul respiraţiei  în muzica coreeană se uneşte cu mişcarea. Muzica tradiţională coreeană este întotdeauna acompaniată de dans. Pentru o mai bună cunoaştere a muzicii coreene, atenţia trebuie îndreptată către ritmul respiraţiei interpreţilor.  Expresia coreeană „respiraţie ritmată„ provine din acordurile muzicii coreene.

Anunțuri

Despre KimSuroLover

Iubesc Coreea şi tot ce ţine de cultura acestei ţări. Când citesc, urmăresc vreun film despre această minunată ţară sau ascult frumoasa muzică kpop şi tradiţională, mă simt pe altă lume. Vreau să vă ofer şi vouă experienţe din această lume, vreau să trăim împreună bucuria şi emoţiile care ne leagă atunci când intrăm în legătură cu frumoasa lume din Ţara Dimineţilor Liniştite. Sper că nu am exagerat cu sentimentalisme, exprim doar ce simt eu şi sunt încântată să împărtăşesc cu voi aceste sentimente. Mulţumesc.

Discuție

7 gânduri despre &8222;MUZICA TRADIŢIONALĂ COREEANĂ: HANGUK EUMAK&8221;

 1. Tare as vrea sa vad un spectacol cu muzica coreeana traditionala la noi

  Scris de Alexandra (@Alecsush) | 2012/03/06, 8:28 PM
 2. Mulțumesc și pentru acest articol !

  Scris de Lex0andra | 2012/03/06, 11:18 PM
 3. La multi ani de 8 Martie!
  Pentru ca sunteti cele care insenineaza zilele barbatilor – desi ei se plang dar numai pentru ca asa s-au obisnuit – pentru ca sunteti cele care numai cand priviti catre copiii vostri, dati lumii mai multa frumusete, pentru ca sunteti cele care gasesc in fiecare zi timp pentru orice problema si orice nevoie a celor dragi, pentru ca, desi va mai plangeti cateodata, o luati de la capat in fiecare zi, mai puternice si mai hotarate, pentru ca sufletul vostru stie ce e iubirea, cum se daruieste si cum se primeste ea… si pentru tot ceea ce reprezentati… pentru voi timpul se opreste putin in loc la fiecare inceput de Primavara, sa va aduca un omagiu…
  La multi ani!

  Scris de Maria Stan | 2012/03/08, 10:00 AM
 4. Cat imi place „Arrirang” mz ca l-ati postat 😡 Chiar aveam chef sa-l mai ascult ^_^ Un articol exelent ca de fiekare data, abia il asept pe urmatorul ❤

  Scris de yesoya | 2012/04/07, 10:43 PM
 5. Scz de fata de mai sus….Nush ce a facut tastatura dar eu voiam sa un semnul cu inimioara :o3

  Scris de yesoya | 2012/04/07, 10:44 PM
 6. nu poti sa nu iubesti acest popor care ne cucereste zi de zi cu istoria sa care seamana cu cea a tarii noastre si eu iubesc korea

  Scris de argesanu | 2015/11/07, 10:51 AM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: