citeşti...
→ SOUTH KOREA DEX, COREEA DE SUD

HANJI, HÂRTIA CARE A TRECUT TESTUL TIMPULUI

    Cuvântul Hanji semnifică `hârtie coreeană`. Materia primă din care se produce acest tip de hârtie este scoarţa de dud. Hanji nu este doar o simplă hârtie. I s-au atribuit foarte multe întrebuinţări şi are nume diferite în funcţie de cum este folosită. Este lipită de o uşă şi se numeşte hârtie pentru fereastră. Este numită hârtie de scris dacă este folosită pentru a ţine evidenţe sau registre, hârtie tipărită dacă citim de pe ea învăţăturile budiste şi devine hârtie de desen dacă plante graţioase şi animale sunt pictate pe ea.

Rezistenţa hârtiei Hanji o face utilizabilă într-o multitudine de feluri. Există un vechi proverb care spune că hârtia rezistă 1000 de ani şi textilele (mătasea sau cânepa) rezistă 500 de ani, ceea ce reflectă rezistenţa superioară a hârtiei. Coreenii foloseau hârtia ca armură după ce o lăcuiau. Se ştie că hârtia coreeană poate rezista 1000 de ani. În vest, hârtia mai veche de 300, 400 de ani este ceva rar. Coreea a păstrat câteva cărţi care au aproximativ 1000 de ani. Cel mai potrivit exemplu este Jinki, una dintre cele mai vechi cărţi din lume.

Hârtia coreeană era destul de faimoasă, având în vedere că celebrul poet chinez, Sodongpa, care a trăit în secolul 11, a dorit să-şi scrie antologiile pe hârtie produsă în Goryeo (numele dinastiei coreene care domnea în acele vremuri). Coreenii încă mai folosesc hârtia produsă prin metode tradiţionale pentru documentele oficiale.

Calitatea superioară a hârtiei coreene se datorează materialelor folosite în procesul de fabricaţie. Scoarţa dudului este rezistentă şi durează până la un an în apă fără să se descompună. Fibrele din scoarţă sunt răsfirate şi astfel aerul şi lumina le străbat cu uşurinţă. Hârtia de calitate superioară se produce din scoarţă de dud care are cel mult un an, în timp ce hârtia industrială se poate produce din copaci de dud de orice vârstă.

Una dintre etapele fabricării hârtiei

Una dintre etapele fabricării hârtiei

Procesul de fabricaţie al hârtiei este unul complicat, lent şi laborios. Dudul este tăiat după ce vine iarna, iar trunchiul este trecut printr-un jet de aburi. Este ţinut în apă timp de o zi, apoi este uscat şi se decojeşte scoarţa, care este trecută printr-un jet de aburi şi scufundată în sodă caustică. Apoi, scoarţa este zdrobită într-un mojar de piatră, după ce a fost stoarsă temeinic de apă. Este spălată din nou cu apă, după care este amestecată cu un adeziv natural. Apoi scoarţa este din nou zdrobită pentru a îndepărta fibrele lungi fără a li se compromite lungimea şi rezistenţa. Fibrele obţinute din scoaţă sunt cernute printr-o sită de bambus care este mişcată dintr-o parte într-alta pentru a crea o reţea compactă de fibre. Hârtia astfel obţinută este uscată la soare. Pentru a vedea pe viu procesul de fabricaţie al hârtiei coreene, puteţi vizita muzeul Jeonju (www.hanjimuseum.co.kr) din Jeollabuk-do. Metodele tradiţionale de confecţionare  a hârtiei nu mai sunt practicate ca pe vremuri, ceea ce face ca acest proces să fie unul destul de dificil de întreprins.

Păpuși confecționate din hârtie Hanji

Păpuși confecționate din hârtie Hanji

Cantităţile mici de hârtie, procesul dificil şi lent de fabricaţie, posibilităţile de distribuiţie limitate şi producţia în masă a hârtiei industriale sunt impedimente în calea dezvoltării şi transmiterii mai departe a obiceiului de a fabrica hârtie în mod tradiţional. Astfel, guvernul coreean a inclus Hanji şi procesul de fabricaţie al hârtiei în patrimoniul cutural naţional şi a emis legi care protejează acest obicei. Hanji încă este considerată o hârtie de cea mai bună calitate, în ciuda tuturor schimbărilor globale. Artiştii caligrafi şi pictorii insistă să folosească acest tip de hârtie. Cerneala neagră chinezească are succes datorită hârtiei Hanji, care nu are impurităţi şi este rezistentă în ciuda faptului că este foarte subţire. Hârtia coreeană este larg folosită de către diverse industrii din domeniul artei. Au fost ţinute prezentări de modă cu haine confecţionate din Hanji pe Champs Elysee în Paris. SUA şi Coreea colaborează intens la un studiu care doreşte să scoată în evidenţă proprietăţile de izolare şi potenţialul protectiv al hârtiei Hanji, potenţial care poate fi folosit pentru izolarea navelor spaţiale. Hanji poate înlocui cu succes spuma de polistiren folosită în prezent.

Rochie facută din hârtie Hanji

Rochie facută din hârtie Hanji

Anunțuri

Despre KimSuroLover

Iubesc Coreea şi tot ce ţine de cultura acestei ţări. Când citesc, urmăresc vreun film despre această minunată ţară sau ascult frumoasa muzică kpop şi tradiţională, mă simt pe altă lume. Vreau să vă ofer şi vouă experienţe din această lume, vreau să trăim împreună bucuria şi emoţiile care ne leagă atunci când intrăm în legătură cu frumoasa lume din Ţara Dimineţilor Liniştite. Sper că nu am exagerat cu sentimentalisme, exprim doar ce simt eu şi sunt încântată să împărtăşesc cu voi aceste sentimente. Mulţumesc.

Discuție

2 gânduri despre &8222;HANJI, HÂRTIA CARE A TRECUT TESTUL TIMPULUI&8221;

  1. Felicitari pentru ceea ce ai facut! Frumos. Totul este minunat si frumos prezentat. Inca o data, BRAVO!

    Scris de Un om care apreciaza frumosul | 2015/04/17, 6:19 PM
  2. Recunosc, admir Coreea. Minunata prezentare! Felicitari!

    Scris de marink | 2015/07/19, 6:17 PM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: