KIM YOUNG-SEOK și HANBOK-ul MODERN

Cunoscutul designer de hanbok, Kim Young-seok (47 de ani), este perceput ca un vrăjitor al celor 5 culori tradiționale: albastru, roșu, galben, alb și negru. Văzând cum cultura populară dispărea treptat și ca să-și împlinească visul din copilărie, a lăsat în urmă o carieră promițătoare în domeniul organizărilor de evenimente și s-a apucat de creearea de hanbok-uri pe la vârsta de 30 de ani. A căutat și descoperit documente care arătau transformarea hanbok-ului de-a lungul timpului și a simțit o atracție deosebită către ideea de a transmite generațiilor viitoare o moștenire culturală bogată.

Pentru el, cele două cuvinte „tradiție” și „modernitate” nu sunt contradictorii și nu se exclud reciproc. Nu îi este teamă să insereze în țesăturile sale culori pastelate și nici să le decoreze cu bijuterii de influență europeeană. Inoveaza constant hanbok-ul, dar nu încalcă tradițiile.

Într-un interviu, acesta afirma că încearcă să evite paleta coloristică folosită și de alții și, de asemenea, că încearcă să își extindă gama de culori. Din punctul său de vedere, acesta ar fi unul din motivele pentru care i se cumpără hainele.

Kim face o paralelă între hanbok și kimchi. ÎIn același interviu explică cum kimchi preparat în provincia Jeolla nu este pe gustul tuturor; același lucru se întâmplă cu cel pregatit în Seoul. Asta înseamnă cultura – existența în același loc a mai multor culturi diferite. La fel, hanbok-ul trebuie adaptat persoanei care îl poartă.

Designerul îi percepe ca fiind periculoși pe cei care abandonează tradițiile. Este nevoie de un echilibru al percepțiilor, al valorilor. Nu trebuie sa ignorăm originea unui lucru și nici să nu îi minimizăm importanța în viața de zi cu zi. Din punctul său de vedere, dacă tradiția este negată, viitorul devine obscur.

Kim Yong-seok redescoperă delicatețea rochiei hanbok în culori vibrante și linii simple, dar elegante.

Oare de ce nouă ne este atât de greu sa purtăm piese din costumele noastre populare, piese care sunt atât de frumoase și e care străinii le apreciază atât de mult???

 

12 gânduri despre „KIM YOUNG-SEOK și HANBOK-ul MODERN

Adăugă-le pe ale tale

  1. Eu il admir pe acest om pentru rabdarea si bucuria cu care creaza aceste haine traditionale,de asemenea el iubeste si respecta traditia…..In Korea de cand copiii sunt mici parinti ii invata cat de importanta si cat de minunata este traditia de aceea orice om tine la traditie,pe cand la noi nu se da atat importanta traditiei pentru ca copiii de mici sunt invatati cu tehnologia moderna si cu viata moderna.De asemenea nu oricine isi permite un costum popular romanesc si din aceasta cauza cu fiecare generatie dispare si traditia,romani preferand lumea moderna si este pacat pentru ca avem o istorie frumoasa…

  2. La noi nu se pune accent pe traditie. Un adevar trist, dar foarte real. La coreeni, lucrurile stau altfel. Ei se mandresc cu traditiile lor, ei stiu ca strainii sunt atrasi de lucruri pe care ei nu le au si, mai inainte de toate, ei imbina ce e modern, cu ce e traditional. Sa luam exemplu, armata. Ei sunt crescuti de mici cu idea ca a face armata e un lucru de care trebuie sa fii mandru. De ce? Pentru ca faci ceva pentru tara ta, inveti un lucru pe care, nu se stie cand, o sa-l folosesti si care, atunci cand vei avea nevoie, poti sa il folosesti in ajutorul tarii tale. In schimb, la noi, toti baietii fugeau, pe vremea cand era obligatorie armata, de parca ar fi o rusina sa stai departe de casa, nu doi ani, ci un singur an.

  3. Ah, ce dragut! Imi place ideea de a combina traditia cu modernitatea. Adica, din ce am vazut din acele imagini puse la dispozitie, exista un achilibru perfect intre hanbok si o rochie moderna. Imi place ideea de a te inspira din ceva ce apartine culturii tale, cu scopul de a transforma o rochie in ceva ce te poate pune in evidenta, numai pentru ca iti reflecta personalitatea. Prefer sa nu discut despre traditia noastra, avand in vedere ca aici e vorba de Coreea. Defapt, voi incepe sa spun cate ceva. Ideea e ca la noi nu prea mai exista oameni interesati de traditia noastra. Cui sa-i mai pese de o banala ie? Ah, stai putin, mie. Chiar am doua in dulap pe care le port de cate ori simt nevoia, fara a ma jena. Adica, hai sa numai pasam vina ca pe o minge de football si sa incepem sa ne gandim daca noi personal respectam ceea ce spunem mai departe.

  4. Cred ca si noi am putea sa facem ceva de genul asta. Si costumele noastre populare sunt exceptionale…sunt diferite in functie de zona din care provin. Pacat ca nu se trezeste nimeni si nu realizam cat de mult am putea schimba tara asta incepand cu idei asa „banale” poate pt unii cum ar fi costumele traditionale. Eu consider ca respectul fata de traditie si fata de tara natala vine din educatia pe care o primim acasa. Spre deosebire de coreeni, desi nu-mi place sa o spun, noi nu suntem bine educati [nu toti]. De mici lor li se impune un respect fata de oamenii in varsta, fata de oamenii de la care au ceva de invatat,etc. De asemenea isi respecta parintii. E normal ca ei sa stie cum sa-si puna in valoare traditiile. Kim Young-seok este un model de urmat si eu personal il respect pt ca incearca [si reuseste] sa fie inovator intr-un mod placut si cu mult bun-gust.

  5. sunt foarte interesante si postarile de genul acesta pentru ca daca intr-adevar vrem sa aflam mai multe despre Coreea trebuie sa ne informam si despre cultura lor, nu numai despre k-pop, k-dramas..

    Pacat ca noi nu stim sa ne adaptam astfel portul national..

    Desi, daca imi amintesc bine, reprezentanta Moldovei de la Eurovision de acum cativa ani, Nelly Ciobanu a purtat un costum popular adaptat foarte frumos 😀

  6. Sincer nici nu vreau sa vad cat de „bine” ar modifica romanii costumele noastre traditionale , probabil ca , comentariile noastre ar capata un avertisment R si ar iesi niste filme foaarte *cough* interesante cu ele …. mai bine sa ramana asa , mai ales ca la tara inca se mai poarta , iar din cate stiu femeile in varsta inca fac costume doar ca sunt foarte scumpe (acelea de calitate).
    Omul chiar are talent si pentru o persoana trecuta de o anumita varsta e chiar admirabil pentru faptul ca e atat de deschis la mai multe obtiuni, de exemplu transformarea costumului national in ceva moden, nu cred ca a fost un lucru prea simplu din cauza criticilor primite(cu siguranta) , a dificultatii care a aparut la transformarea unui element vechi(folcloric) in ceva nou si original , sa nu mai vorbim de culorile stridente greu de potrivit cu bun gust.

    1. cu putin bun-simt si bun-gust, cred ca se poate … oare ce este mai bine?
      a. sa nu schimbam nimic, dar sa se piarda traditia?
      b. sa schimbam/adaptam putin si sa pastram vie traditia?

  7. GENIU. 😐 Fiind un fan al hanbok-ului in general, nu pot decat sa ma bucur la vederea operelor alea de arta. Cele moderne… sunt incredibile! Cred ca e destul de dificil sa aplici un concept puternic traditional pe un model care sa exprime modernism, si il admir sincer pentru ca a reusit cu brio. Cred ca daca as putea, as cumpara unul doar ca sa-l tin expus in casa, pentru ca sunt intr-adevar opere de arta.

  8. Hanbok-ul e att de cute, fie ca e modern sau traditional ^^ Imi place foarte mult ce-a iesit din munca lui Kim Young-seok si a altor designe-ri Sud-Coreeni ❤

Lasă un comentariu

SUS ↑