KOREAN BEAUTY-STANDARDELE COREENE PENTRU FRUMUSEŢE[2]

Continuăm articolul precedent cu alte trucuri folosite pentru a dobândi frumuseţea şi trăsături pe care coreenii le consideră atrăgătoare. 

Ulzzang

Ulzzang (pronunţat uhl-jang) se traduce „cea mai drăguţă faţă” sau „foarte arătos/ă”. Este un termen folosit des de către internauţi şi în tot felul de concursuri unde mai multe fete şi băieţi intră în competiţie pentru a câştiga titlul de Ulzzang. Această tendinţă a devenit o nouă subcultură care se defineşte prin câteva trăsături specifice. Ochii sunt elementul principal care iese în evidenţă în cazul conceptului Ulzzang. Aspiranţii la acest trend folosesc tot felul de produse pentru a-şi mări ochii, cum ar fi adezivul pentru pleoape, lentile de contact coreene, creion contur pentru ochi, gene false etc. De asemenea, tenul trebuie să fie impercabil, un nas şi buze mici, exact cum sunt personajele din Anime-uri. Se folosesc de programe de editare pentru a modifica pozele şi a obţine o imagine a lor mult îmbunătăţită. Multe persoane considerate Ulzzang şi caracterizate de o frumuseţe naturală au ajuns faimoase (Goo Hye Sun, Nam Sang-Mi, Park Han-Byul, Kang Eun-Bi şi Kim Hye Sung).

Kym Hye Sung
Kym Hye Sung
Go Hye Sun
Go Hye Sun

Dacă realizaţi o mică cercetare pe google, veţi găsi mai multe „tutoriale” despre cum puteţi obţine un look de Ulzzang. Pentru a obţine o înfăţişare Ulzzang, multe fete apelează excesiv la machiaj şi la programele de editare. Numai dacă veţi căuta „Before and after Ulzzang” veţi găsi nişte poze de-a dreptul înfricoşătoare (pentru mine cel puţin). Fetele acelea parcă sunt nişte personaje anime care au prins viaţă. Totuşi, figurile Ulzzang de succes sunt cele cu o frumuseţe naturală, drept dovadă este faptul că au ajuns şi vedete.

Lentilele de contact  cosmetice

Lentilele de contact cosmetice (circle lenses) te ajută să obţii un iris mai mare, fac ochiul să pară mai mare, deci vei obţine o imagine de Ulzzang. Aceste lentile pot schimba fundamental aspectul unei persoane, până acolo încât să pară altcineva (opinia mea este că aceste lentile îţi dau uneori o imagine  înfricoşătoare-aveţi mai jos o poză edificatoare). 

Cu si fara lentile de contact cosmetice
Cu si fara lentile de contact cosmetice

Zâmbetul ochilor

În cultura coreeană un zâmbet al ochilor apare atunci când zâmbeşti şi ochiul se arcuieşte natural în formă de semilună. Ciudat este că mai toţi coreenii se străduiesc din greu, prin tot felul de operaţii, să-şi mărească ochii. Apoi toate eforturile lor se duc pe apa sâmbetei pentru că un zâmbet frumos trebuie însoţit de această arcuire a ochilor care presupune micşorarea lor. Totuşi, această arcuire a ochilor îţi inspiră frumuseţe, inocenţă şi prietenie. Şi voi puteţi obţine un zâmbet al ochilor- doar zâmbiţi şi încercaţi să strângeţi mult din ochi :D. Exersaţi mai întâi în faţa oglinzii, deoarece este posibil să zâmbiţi fals, ciudat sau să rânjiţi chiar.

 Aegyo-sal sau pungile de sub ochi

Ciudat este că, pe când non-asiaticii se luptă să scape de aceste pungi, coreenii din sud recurg la operaţii estetice pentru a obţine o pereche de astfel de minunăţii :D. Dar staţi puţin, ei nu doresc orice tip de pungi inestetice, ei le doresc pe cele care se numesc Aegyo-sal (doar o mică umflătură sub ochi). Aceste pungi fac diferenţa între un ochi normal şi unul care pare mai tânăr şi agreabil.

Taeyeon-SNSD

 Pleoapa dublă (double eyelid)

Inainte si dupa operatia numita double eyelid surgery

Înainte de a deveni fană a culturii coreene, nici nu aveam idee ce înseamnă pleoapa dublă (double eyelid); este posibil ca ignoranţa mea să se datoreze faptului că am această pleoapă dublă de la natură şi nu am considerat că având o altă formă a pleoapei poate fi o problemă. Cu alte cuvinte, „pleoapa unică” (single eyelid) este lipsită de aceea cută a pleoapei care face ochii mai mari (puteţi vedea diferenţa în pozele de mai jos). Şi cum doar 30% din populaţia Coreei este binecuvântată cu pleaopă dublă, restul o obţin prin operaţii estetice (double eyelid surgery), cu ajutorul unui lipici sau bandă adezivă pentru pleoape.

Cum se aplica adezivul pentru pleoape

Scopul acestei proceduri este de a obţine ochi mai mari, fără a pierde din trăsăturile etnice ale persoanei respective. O încercare de a occidentaliza ochiul asiatic poate  avea un efect dezastruos asupra înfăţişării (aveţi mai jos o simulare a unei astfel de operaţii pentru actriţa Lucy Liu).

Cum ar arata Lucy Liu daca ar face operatii pentru pleaopa dubla si occidentalizarea ochilor (daca ar alege forma ochilor Angelinei Jolie)...pretty scary:D
Cum ar arata Lucy Liu daca ar face operatii pentru pleaopa dubla si occidentalizarea ochilor (daca ar alege forma ochilor Angelinei Jolie)…pretty scary:D

În opinia mea, majoritatea celor care recurg la operaţii estetice o fac pentru că se simt nesiguri pe ei şi calităţile lor (nu mă refer la cazurile care chiar au nevoie de astfel de operaţii, de exemplu au suferit un accident, au un defect fizic pronunţat, etc.)  Faptul că societatea îi obligă pe coreeni să recurgă la aceste operaţii este un alt aspect negativ al culturii coreene. Coreenii fac aceste operaţii pentru că simt presiunea şi nevoia de a se adapta unei „frumuseţi ideale” şi dacă nu se conformează acestor standarde, nu vor obţine tot ce vor în viaţă (iubire, un job bine plătit etc.). Cel mai elocvent exemplu în acest sens (lipsa de fumuseţe=izolare socială şi lipsa de perspectivă în carieră) este faimosul cântăreţ  Bi Rain, care ne dezvăluie problemele pe care le-a întâmpinat din cauza pleoapei unice:

„Mi s-a spus la o audiţie că sunt un excelent dansator şi cântăreţ, dar nu am luat audiţia pentru că nu am pleoape duble.”

Situaţia e chiar mai gravă. Cu cât ţi-ai făcut mai multe operaţii estetice cu atât eşti mai demnă de laudă.  În emisiunea de varietăţi Bouquet, fetele de la LPG au recunoscut cu nonşalanţă că au recurs la 27 de operaţii estetice (şi sunt doar 5 membre-aigooo!!!). În schimb, fetele de la 4minute şi-au ştirbit reputaţia spunând că niciuna dintre ele nu au recurs la astfel de proceduri :))).  Să înţeleg că nici frumuseţea naturală nu mai este la mare cautăre :/ (puteţi citi mai multe detalii despre acest subiect pe site-ul allkpop: http://www.allkpop.com/2010/07/lpg-members-have-done-plastic-surgery-27-times).

 

Forma nasului

Forma ideală a nasului din perspectivă coreeană: o piramidă nazală ridicată (nas uşor cârn) şi nări mici. Această formă se obţine bineînţeles prin operaţii estetice sau cu ajutorul unor clame  pentru nas (aveţi un exemplu în poza de mai jos).

Ten cât mai alb

Este de dorit să ai un ten impecabil şi cât mai alb, care pentru coreeni este un semn de nobleţe. Timp de secole, pielea albă a fost trăsătura distinctivă a clasei nobile în Sud-Estul Asiei, clasă care îşi permitea să se ferească de soarele fierbite pe care îl îndurau tăranii pe câmpul de muncă. Aceştia din urmă aveau pielea bronzată din cauza expunerii prelungite la soare. De aici şi ideea că o piele bronzată=fiul sau fiica unui fermier care lucrează câmpul şi o piele albă=prinţese sau prinţi de la curtea regală. Coreenii se feresc de soarele puternic prin orice metode.

Concluzia după toate cele spuse, în opinia mea, nu este una favorabilă (acum voi judecaţi cum vreţi). Pentru mine, toată această „alergătură” după un chip mai drăguţ (şi aici mă refer la modificări majore de imagine-operaţii estetice, machiaj excesiv şi folosirea a tot felul de dispozitive pentru a-ţi lipi pleopele sau lungi faţa) nu este normală. Cum mai spuneam, nu sunt împotriva unui corp frumos (şi avem destule metode prin a-l obţine-sport, mâncare sănătoasă, haine la modă şi tipuri de machiaj cât mai natural care să ne scoată calităţile în evidenţă), dar această dorinţă excesivă de a fi frumos/ă are consecinţe negative asupra psihicului uman. Mie, astfel de atitudini îmi dovedesc că persoana repsectivă nu este mulţumită cu propria persoană, că suferă de o lipsă de încredere în propriile calităţi şi talente şi încearcă să acopere aceste lipsuri prin tot felul de artificii care nu vor umple golul din suflet. Cei mai afectaţi sunt tinerii, care cred că trebuie să arăţi într-un anume fel ca să ai succes în viaţă. Aceste forme extreme de luptă pentru frumuseţe care se duc în Coreea nu ar trebui să fie un al exemplu de „nebunie”, ci o lecţie pentru noi toţi: Cât de departe suntem în stare să mergem pentru a obţine frumuseţea? Cât de mult ne influenţează idealurile de frumuseţe impuse de societate? De ce nu putem fi frumoşi/oase aşa cum suntem?

19 gânduri despre „KOREAN BEAUTY-STANDARDELE COREENE PENTRU FRUMUSEŢE[2]

Adăugă-le pe ale tale

  1. Da, toti au pielea alba 🙂 bine, aproape, dar majoritatea. Adica nu o sa ii vezi avand culoarea pe care o avem noi. Si picioarele alea subitri, mie una nu imi plac (stiu ca nu e scris in articolul asta). Nu stiu sigur daca aegyo se spune si la pungile de sub ochi. Ei de obicei folosesc asta cand se refera la o ‘strambatura’ draguta, adica atunci cand o persoana arata adorabil, si ii spun ca are aegyo ^^
    Imi plac articolele tale, posteaza in curand~~

    1. Nuuu Denisa, nu ma deranjeaza. Astept opinii cat mai diverse ca sa putem discuta 😉 . Ar fi aiurea sa ma supar pentru opinii diferite, corecturi si sugestii. Sunt constienta ca mai am de invatat si va multumesc ca va rupeti din timpul vostru ca sa discutam^^.

  2. Bravo.Excelente amandoua articolele.Am citit si eu cateva articole si chiar am vazut o emisiune pe KBSworld despre acest subiect.Problema nu este doar ca „tinerii au impresia”, ci ca „sigur asa este”, in Coreea de Sud slujbele , mai ales cele bine platite, implica obligatoriu un fizic mai mult decat placut. Se povestea despre o fata care , desi avea vreo doua facultati, master, doctorat, si avea si o slujba foarte buna , si desi facuse mai multe operatii estetice pentru asta, voia sa avanseze si isi punea problema ca , in acest scop, mai trebuia sa mai faca ceva ajustari.Se lua un interviu tinerelor absolvente de facultati si erau terorizate de ideea ca nu-si vor gasi de munca daca nu au bani sa-si faca operatiile dorite, incepand de la double eye-lids, micsorare sau marire de sani, nasul, si chiar si la picioare mai puneau silicon sau faceau ajustari.Sincer mie mi se pare a fi o psihoza !Ceva nu merge bine la „hard”!

  3. cica clamele pt nas (cat si alte dispozitive precum cele pt masaj facial – pt v-line) sunt niste minciuni…
    iar apropo de lentilele de contact, cele negre arata naspa pt ca tipa are ochii deschisi la culoare, iar spatiul de la pupila e prea mare si lasa f mult din ochi la vedere -> arata ciudat + era mai corect spus ‘te ajuta sa obtii un iris mai mare’ si nu o pupila.
    in ceea ce priveste motivul pt care isi fac operatii estetice, nu cred ca e neaparat vorba de nesiguranta de sine, in coreea de sud e mai mult un trend sa-ti faci operatii estetice, fetele abia asteapta sa fie majore ca sa aiba liber la asa ceva. chiar simon si martina vorbeau odata pe vlog-ul lor despre faptul ca dupa o vacanta de vara majoritatea fetelor unde predau au venit schimbate (suferisera operatii estetice in timpul vacantei) – asta cu atat mai mult intareste teoria ca operatiile acestea sunt mai mult un trend, plus, daca toti ar avea curajul si posibilitatea de a se opera, sigur ar recurge la asa ceva, fiecare are un lucru de care nu e atat de multumit si l-ar imbunatati intr-un fel sau altul, in functie de optiunile disponibile si posibilitati!
    cand nu aveam posibilitatea de a-mi cumpara lentile de contact ziceam ca imi place culoarea naturala a ochilor mei si ca fetele care poarta sunt complexate si false, dar de fapt si eu imi doream…iar acum am si sunt bucuroasa. xD

    1. Multumesc pentru atentionare, voi corecta :). Este adevarat ca am ales un exemplu mai ciudat de cum poti arata cu astfel de lentile. Tipa respectiva probeaza pentru cititoarele ei diverse perechi de lentile. Va las link la pagina ei pentru a vedea cum aceste lentile iti pot schimba imaginea radical (mie imi da impresia ca este cu totul alta persoana): http://mizcozmeticfreak.blogspot.com/2010/10/geo-xck-105-black-circle-lens-review.html. Aceste lentile mi se par dragute intr-o anumita masura, dar ca sa nu arati ciudat cu ele trebuie sa apelezi la multe alte trucuri pe langa ca sa para fata mai naturala: gene false, peruci, machiaj excesiv. Si cui ii place sa intalneasca pe cineva care parca poarta o masca si apoi sa-l vada fara masca si sa nu-l mai recunosca? Operatiile estetice sunt un trend la ei, dar un trend negativ. Nu cred ca degeaba au rata sinuciderilor foarte ridicata. Aceasta nevoie de conformare nu numai ca te face nefericit, dar te si indeparteaza de cine esti tu cu adevarat si iti ia libertatea de a fi tu insuti. Ce ar fi sa ne concentram pe calitatile noastre si sa le scoatem in evidenta, decat sa ne facem griji pentru defecte (care de multe ori, in ochiul privitorului-daca nu este o persoana superficiala-nu au mare insemnatate).

  4. WoW :O Imi pare rau pt Bi Rain…..E super naspa ca pun atata accent pe operatiile estetice, nu sunt de acord cu ele (Decat asa cum ai zis si tu, daca sunt necesare din cauza unor accidente sau chiar au un defect major). Sud-Coreeni sunt foarte frumosi si cu putin machiaj sunt „Regii” si „Reginele” frumusetii, nu inteleg ce au cu chirurgia asta 😕 Am vazut si eu poze cu Ulzzang Before and After :)) Parca ar fi doua persoane diferite in poze :)) Orkum, trebuia sa fie si cv putin mai rau, adik nu poate sa fie nici chiar Coreea de Sud perfecta (WoW, nu pot sa cred c-am zis-o :)) ), dar or sa-si revina ei :)) Gamsamida pt articol ^^

  5. Ei, nu numai in Coreea chirugii plastici fac averi pe seama dorintei de a arata bine. Sa nu uitam ca Holywoodul prezinta atentiei un nr apreciabil de frumuseti trase la indigo, tip Barbie…Din pacate din articolul tau rezulta ca in Coreea asta a devenit o obsesie nationala, si asta nu e bine.

  6. Lentile de contact – scary indeed , arata de parca li se scurg pupilele , iar daca te intalnesti pe intuneric cu astfel de persoane, good luck my friend , tot ce mai lipseste e muzica creepy si infarctul e pe drum.
    Prin trend-ul asta nou de a face operatii , coreenii dovedesc ca sunt foarte nesiguri pe ei , ca sunt falsi (da ,stiu, sunt rea) si ca incearca sa arate ca niste vedete care sunt facute in photoshop , ma indoiesc ca vor putea fi vreodata cu adevarat fericiti ; cu cat fac mai multe operatii , cu atat vor observa „mai multe defecte” . Apropo , am citit eu bine , operatii de micsorare a sanilor? Parca erau disperate asiaticele din cauza sanilor mici ! ce a ajuns lumea asta ….
    Si in privinta machiajului am aceeasi parere, fetele se obijnuiesc cu tonele de machiaj pe fata , iar cand se demachiaza , se gasesc in imposibilitatea de a-si mai observa trasaturile frumoase , din dorinta de a lauda produsele folosite , de a fi acceptate de restul hoardei. Nu spun „MACHIAJUL E UNEALTA IADULUI!” , dar fiecare lucru trebuie folosit cu moderatie , nu trebuie sa devenim dependenti de lucruri atat de nesemnificative.

  7. :)) Usor usor :)) Sa nu uitam ca Coreea de Sud (Constientizez cacofonia :)) )este Tara noastra de Suflet :)) Adika niki eu nu st de acord cu operatiile, dar se vor da pe brazda ^^ Cu att mai mult trb sa ne strofocam (Scuzati cuvantul, inseamna „sa ne zbatem”, dar imi place mult cum suna :)) ) sa ajungem acolo si sa le deschidem ochii :-> Orkum, nu-i bai, sunt oameni destepti si-si vor da seama cand e prea mult…..Totusi nu-mi place nici mie ca fac operatii, dar lasati ca trece 😉 Coreea De Sud Fighting \:D/ ^_______________^

  8. Nu sunt adepta operatiilor estetice dar le apreciez daca sunt reusite si am vazut destule in filmele sud coreene cu excelente scenarii, joc f bun al actorilor si filmari de exceptie Coreeni stau bine si cu banii caci ac operatii sunt costisitoare Oricum ii felicit ca sunt harnici, talentati si deschisi la modernism Pacat ca nu mai sunt tanara ca as vizita coreea pt a i cunoaste arta cusutului , picturii ,ceramicii Eu insami lucrez goblenuri si s fascinata de operele lor de arta Bravo lor

  9. operatiile estetice spun totul O.o chiar. Eu nu as face asa ceva … sincer asa ma nasc asa raman .. poate as icnerca doar niste lentile de contact 😕 . Ador atat de mult .. cad zambesc coreenii si ochii li se formeaza ca o semiluna asa dragutzi suuuunnt :X ❤ . Noi ca sa fim frumosi trebuie sa ne simtim .. departe de aspectul fizic .. conteaza si interiorul nu?? eh departe de splina si ficat si celelalte organice .. ma refer la suflet ❤ .. daca esti frumos pe interior poti fi si pe afara. iti poti ascunde defectele prin noi look-uri nu??^__^ eu asa as proceda.. nu as recurge la operatii estetice

  10. KIM JAEJOONG. La auditii i s-a spus ca a castigat pentru cum arata, nu pentru talentul sau. Stiu ca a fost Ulzzang inainte si Vision in TVXQ5.

Lasă un comentariu

SUS ↑